Sigur ştiai despre maxima: “Un măr pe zi ţine doctorul departe”. Însă există o mulţime de lucruri interesante despre mere pe care nu le ştiai. Iată câteva dintre ele!.
Merele conţin zero grame de grăsime sau sodiu şi nu au deloc colesterol. Mărul este o sursă excelentă de fibre.
Un măr (pom) poate produce suficiente fruncte pentru a umple 20 de lădiţe fiecare, a câte 19 kilograme fiecare.
Este nevoie de aproximativ 36 de mere pentru 4 litri de oţet de mere.
Un măr conţine în jur de 80 de calorii. Datorită nivelului ridicat de bor, merele contribuie la imbunătăţirea memoriei, vioiciunea minţii şi activitatea electrică a creierului.
Deşi nu sunt bogate în calciu conţinutul de bor întăreşte oasele.
Ingrediente
- 5 ouă z 100 ml ulei
- 100 ml lapte
- 2 căni făină
- 2 căni zahăr
- scorţisoară
- 5-6 mere
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 plic praf de copt
- 200 ml frişcă lichidă
Mod de preparare
Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Gălbenuşurile se bat foarte bine cu 1,5 căni de zahăr, uleiul şi laptele.
După ce se dizolvă zahărul se adaugă făina, praful de copt şi albuşurile bătute spumă cu un praf de sare.
Se amestecă până se omogenizează şi după aceea se toarnă compoziţia într-o tavă cu margini înalte unsă cu ulei.
Se încinge cuptorul.
Se bagă tava.
În acest timp se curăţă merele de coajă, se rad şi se călesc cu puţin ulei, scortişoară şi jumătate de cană de zahăr rămasă.
Când aluatul s-a închegat şi este aproape gata, se aşează uniform merele şi se mai lasă la cuptor 5-10 min.
Se pregăteşte frişca, ce se va pune peste prăjitură după ce s-a răcit.
Se decorează cu ciocolată rasă.
Poftă bună!