Conform ultimelor cercetari, porumbul zaharat este cereala provenita din Mexic. Exista, insa, dovezi care atesta ca porumbul zaharat a fost cultivat si consumat de indieni inainte de a se descoperi America. In prezent, porumbul zaharat se afla pe lista celor mai folosite materii prime datorita dezvoltarii industriei de conserve. Continutul caloric al boabelor de porumb zaharat este mai mare decat cele al porumbului obisnuit. Acesta se poate consuma, fie fiert sau copt, dar si conservat. Interesant este faptul ca malaiul obtinut din porumbul zaharat se foloseste pentru prepararea produselor de cofetarie.
Nu exista nicio diferenta vizibila intre porumbul zaharat si porumbul obisnuit, iar boabele pot capata culori diferite (galbena, violacee, roz, rosie si cenusie). In continuare, cele galbene raman printre preferatele consumatorilor, datorita continutului bogat in carotina.
Porumb zaharat – sol, temperatura si umiditate
Cerintele de cultivare ale porumbului dulce nu difera de cele ale porumbului obisnuit. Seminte incoltesc, insa, la o temperatura de aproximativ 13 grade Celsius. Temperatura ridicata este importanta, mai ales in prima jumatate a perioadei vegetative (germinare si formarea florilor). In a doua jumatate (formarea florilor pana la recoltare), temperaturile mai racoroase favorizeaza dezvoltarea armonioasa a porumbului zaharat.
De asemenea, porumbul zaharat are nevoie de umiditate crescuta, ceea ce inseamna ca, inainte de germinare, solul trebuie sa aiba intre 60 si 80% apa din totalul capacitatii de camp.
Semintele de porumb zaharat au nevoie de terenuri cu textura mijlocie, fertile, cu un pH 7. Terenul trebuie sa dispuna de sistem de irigare, iar sursa de apa trebuie sa fie prezenta pe tot parcursul anului.
Cand si cum se cultiva porumbul zaharat
Porumbul dulce este indicat sa fie cultivat in a doua jumatate a lunii aprilie, cand solul a atins temperaturi intre 8 si 10 grade Celsius. Acesta se insamanteaza cu ajutorul unei semanatoare in randuri, la o distanta de aproximativ 70 cm. Astfel, cantitatea de samanta folosita la un hectar este intre 10 si 12 kg, asta in cazul unor seminte calitative. Trebuie sa acorzi o deosebita atentie terenului pe care porumbul zaharat urmeaza a fi cultivat, acesta nu trebuie sa fi fost afectat in trecut de sfredelitorul porumbului (daunatori ce afecteaza in special culturile de porumb).
O particularitate a porumbului zaharat este reprezentata de faptul ca planta emite copili. Daca acestia sunt indepartati, vei obtine stiuleti mai mari si de calitate. Acest lucru este recomandat daca porumbul se comercializeaza imediat dupa recolta. Intotdeauna stiuletii mai mari se vor vinde la un pret mai bun, insa daca recolta urmeaza a fi valorificata prin conservarea boabelor la borcan, copilirea nu mai este recomandata pentru ca, astfel, vei obtine o productie mult mai mare.
Cand se realizeaza recolta porumbului zaharat
Recoltarea porumbului zaharat se realizeaza manual, indicat in prima parte a zilei (dimineata) sau in timpul dupa-amiezii pentru a te asigura de prospetimea stiuletilor. Daca acesta este cules in timpul unor temperaturi ridicate si pe o vreme insorita, boabele tind sa se stafideasca si astfel, isi vor pierde din aspectul comercial.
Stiuletii se pot recolta cu sau fara panusi, iar intregul proces necesita mai multe resurse umane, deoarece este o activitate complexa.
In cazul unor suprafete impresionante de porumb zaharat, acestea se recolteaza cu tot cu panusi, fiind mai apoi transportat la fabrica unde se prepara pentru a fi conservat. Avantajul recoltarii stiuletelor cu panusi este ca rezista pana la 14 ore fara a-si pierde din calitate si aspect.
In cazul unei culturi mai mici, porumbul zaharat se culege fara panusi si se transporta in cel mai scurt timp la fabrica pentru a fi inclus in procesul de pregatire (conservare sau vanzare imediata). Acesta este modul de recoltare cel mai indicat, insa necesita o organizare ca la carte.
O productie medie a unei culturi de porumb dulce necopilit este intre 16 si 18 tone/ha, iar una de porumb copilit este intre 14 si 16 tone/ha.
Desi cultura porumbului dulce este pretentioasa la fel ca alte cereale, dispune de particularitati ce-l diferentiaza. Datorita gustului si al utilizarii multiple, este unul dintre produsele care se vand cel mai bine si care poate aduce profit considerabil. Gasesti seminte de porumb zaharat de calitate in magazinul online Cropmarket.
Asadar, mult succes in cultivare, recoltare si comercializare!





![[FOTO] Căldură pentru trup și suflet! Bătrânii din Hezeriș și Valea Lungă, ajutați cu lemne de foc](https://redesteptarea.ro/wp-content/uploads/2025/11/lemne-batrani-hezeris-valea-lunga-4-360x180.jpg)







![[FOTO] În deschiderea FestTeamArt 2025, actorii lugojeni au interpretat cu vervă un Caragiale mai actual ca niciodată](https://redesteptarea.ro/wp-content/uploads/2025/10/festival_teatru_2221-360x180.jpg)








![[VIDEO] La colindat după taxă de protecție, de Sfânta Maria! Sportiv prins în flagrant de către polițiștii lugojeni când primea 1.000 de euro](https://redesteptarea.ro/wp-content/uploads/2020/08/operatiune-spectaculoasa-flagrant-timis-tanar-saltat-mascati-674765-120x86.jpg)






