O familie de lugojeni care a tăiat în data de 17 decembrie un „uriaş” de aproape 200 de kilograme a fost la un pas să consume carne infestată cu trichineloză. După ce au tăiat porcul au dus carnea să fie testată.
O familie de lugojeni care a tăiat în data de 17 decembrie un „uriaş” de aproape 200 de kilograme a fost la un pas să consume carne infestată cu trichineloză. După ce au tăiat porcul au dus carnea să fie testată.
Probele au fost efectuate la cabinetul doctorului Aurel Oros, iar rezultatele au fost pozitive. „În urma analizelor a reieşit că porcul a fost infestat. Am recomandat oamenilor să meargă la spital dacă au gustat din porc pentru a-şi face spălături şi să ia toate măsurile legale de distrugere a cărnii”, declara doctorul Aurel Oros.
Numărul celor care au sacrificat porci până în această perioadă rămâne oarecum egal cu cel înregistrat anul trecut, în jur de 500 de animale numai în Lugoj şi satele aparţinătoare.
În zona Făgetului medicii veterinari au efectuat circa 300 de probe, cele mai multe la Făget, Dumbrava şi Tomeşti. „Au venit foarte puţini oameni cu probe de carne la analize. Pe mulţi nu-i interesează să facă testele la carne şi riscă pe propria piele”, declara doctorul Remus Ardelean din Făget.
Despăgubiri de la stat pentru porcul bonav
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.
Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.
Dacă aveţi cea mai mică îndoială asupra calităţii cărnii cumpărate, puteţi întreba veterinarii. Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli.