Doar ieri, pompierii bănăţeni au stins aproape 10 incendii de vegetaţie uscată. Proprietarii de terenuri riscă amenzi drastice dacă provoacă pagube.
Proprietarii de terenuri care intenţionează în această perioadă să-şi igienizeze prin incendiere suprafeţele agricole pentru a le putea exploata în perioada viitoare riscă amenzi drastice dacă provoacă pagube.
Deşi astfel de intervenţii sunt ilegale, oamenii nu ţin cont de pericole şi an de an îşi curăţă terenurile dându-le foc. De multe ori flăcările rămân nesupravegheate şi se extind, creând probleme grave. Numai în cursul zilei de ieri, pompierii bănăţeni au stins aproape 10 incendii de vegetaţie uscată la Făget, de două ori, Buziaş, Grabăţ, Timişoara, între Făget şi Margina, Bichigi etc.
”Dacă totuşi se recurge la astfel de acţiuni, acestea trebuie făcute cu mare atenţie. Pentru a nu avea surprize, autorităţile locale ar trebui să stabilească anumite perioade când se efectuează aceste lucrări. Sunt metode de prevenire care este necesar să fie luate, pentru ca focul să nu se extindă şi să afecteze mediul înconjurător. În primul rând, e interzis să se dea foc când bate vântul. Apoi, în mod normal, este indicat ca la igienizarea prin incendiere, suprafeţele să se delimiteze prin brazde de pământ, care să ajungă la lăţimea de cel puţin zece metri”, declara maiorul Cristinel Coneru, locţiitorul comandantului Detaşamentului de Pompieri Lugoj.
În 2011, pompierii au fost nevoiţi să intervină la stingerea a peste 80 de incendii de vegetaţie, în multe cazuri existând riscul ca acestea să se propage şi către suprafeţele împădurite.
Conform legii, incendierea păşunilor este interzisă, iar cei care nu respectă aceste norme şi provoacă pagube intră şi în vizorul Gărzii de Mediu riscînd sancţiuni financiare care se ridică la suma de 1.000 de lei, dar şi dosare penale.