Spitalul Municipal din Lugoj, ca și majoritatea instituțiilor spitalicești din județ, se află într-o situație ce poate fi calificată drept foarte gravă în ceea ce privește lipsa acută a locurilor pentru pacienții Covid pozitivi.
Mai mult, odată la trei ore, pompierii fac rondul la spital, pentru a nu se repeta tragedii de genul celei de la Constanța. Echipaje ale pompierilor efectuează controale cu precădere în zona CoVid.
”Conform ordinului primit, pompierii vin la trei ore. S-au costumat, au fost și pe secții, evident și la Terapie Intensivă, verifică instalațiile, fac inspecție vizuală. Oamenii au primit echipamentele de protecție și efectuează aceste verificări”, spune directorul spitalului.
Mulți pacienți cu forme severe!
Dr. Ionuț Cocoș, directorul Spitalului Municipal din Lugoj, vorbește despre supraaglomerare: ”sunt ocupate 56 de locuri din 56 disponibile în zona non ATI și opt locuri pe secția de terapie intensivă. În ultima perioadă, am avut câte două-trei decese zilnic, atât în compartimentul de terapie intensivă, cât și pe secțiile roșii. Majoritatea pacienților care vin la spital, vin cu forme severe. Nu mai sunt cu forme ușoare sau moderate ca în celelalte valuri! Din păcate, acum cei mai mulți vin cu necesar crescut de oxigen, care necesită oxigen la perete sau chiar două surse, și aici mă refer la pacienții non ATI. Sunt în plus încă 7-10 pacienți pe CPU, pentru că nu mai avem unde să îi cazăm, apelăm la Timișoara pentru locuri disponibile, dar și ei sunt supraaglomerați”.
Infectați, peste tot
La ora actuală, la SML, pacienții CoVid pozitivi sunt cazați, pe lângă secția de ATI, la secțiile de Boli Infecțioase, Pneumologie, Neurologie și Paleație. La acestea s-au adăugat, săptămâna trecută, registratura și zona fostei săli de așteptare de la Compartimentul de Primiri Urgențe.
”Dacă se va menține valul la intensitatea actuală, vom încerca să mai eliberăm câteva paturi la Ginecologie. Este singura soluție pe care o mai avem la dispoziție”, precizează dr. Cocoș.