Fie că am făcut sau nu demersuri în acest sens, fiecare dintre noi și-a propus cândva să devină mai prietenos cu mediul înconjurător. Din păcate, ne confruntăm cu o realitate dureroasă, iar un astfel de demers nu doar că va contribui la protejarea naturii, dar și la starea noastră generală de bine.
Cei care s-au adaptat mai rapid noilor condiții de locuire, se bucură acum de prețuri cu mult mai mici la facturi. În plus, au și un alt confort psihic, conștienți de faptul că își produc singuri energia termică. Fie că optezi pentru o pompa caldura aer apa sau orice alt model care se bazează pe soluții regenerabile de energie, e important să știi cum funcționează, cum te poate ajuta și, mai ales, ce alternative ai la dispoziție. Iată câteva aspecte de care să ții cont:
Pompele de căldură – variante potrivite pentru casa ta
Dacă și tu ți-ai propus să instalezi anul acesta o pompă de căldură, atunci ar trebui să începi să te informezi foarte bine despre toate opțiunile pe care le ai la dispoziție. Iată o scurtă prezentare cu principalele variante pentru care poți opta:
- Pompă de căldură aer-apă – folosește aerul exterior ca sursă de energie
- Pompă de căldură sol-apă – utilizează solul ca sursă de energie, procesul de încălzire realizându-se cu ajutorul unor colectori de sol.
- Pompă de căldură aer-apă tip split – folosește aerul de afară pentru a încălzi apa, agent termic pe care îl distribuie apoi către instalație
- Pompă de căldură pentru apă caldă – reprezintă o alternativă perfectă de a prepara apa caldă, o alternativă ce folosește energia termică deja disponibilă în mediul înconjurător
- Pompe de căldură de mare putere – pot fi varianta potrivită pentru tine, mai ales dacă îți făceai griji în ceea ce privește capacitatea de a produce apă caldă menajeră sau agent termic pentru încălzirea caloriferelor
Principiul de funcționare
Am stabilit deja că pompele de căldură se potrivesc pentru orice clădire, indiferent de dimensiuni și pot contribui enorm la reducerea facturilor. Chiar dacă vorbim despre o investiție inițială destul de mare, în timp, o astfel de achiziție poate deveni cea mai bună decizie luată vreodată. Și totuși…cum funcționează? Pompele de căldură se alimentează cu energie termică regenerabilă și inepuizabilă. Aerul circulă apoi printr-un circuit special de țevi – loc în care se produce energia termică atât de necesară, mai ales în sezonul rece.
Așadar, o pompă de căldură nu este o investiție deloc ieftină, dar îți poate aduce numeroase avantaje. Vorbim despre o amortizare a investiției încă din primii ani, dar și confortul de a-ți prepara singur apa menajeră și energia termică pentru a-ți încălzi locuința. În plus, ai la dispoziție mai multe opțiuni, astfel că va fi destul de ușor să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale. Caută cea mai bună echipă de specialiști și fă primul pas spre protejarea mediului înconjurător!
Sursă foto: Canva
https://www.canva.com/photos/MADWCxQjPOw-heat-pump-replacing/