Poliţiştii din structurile operative din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au adresat ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, o scrisoare deschisă privind înlocuirea armelor de serviciu.
Pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 Carpaţi, aflate în dotarea poliţiştilor este o copie a unui model conceput în anii ’30, iar polițiștii români îl folosesc de la începutul anilor ’70.
”Considerăm că a devenit prioritară înlocuirea cel puţin a armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din structurile operative ale Poliţiei Române, care încă folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 Carpaţi. Să nu uităm că recent s-au împlinit 40 de ani de când a debutat producţia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput în anii ’30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare. Subliniem de asemenea faptul că, în condiţiile actuale, această armă scurtă de foc nu mai îndeplineşte caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un poliţist. Dintre acestea putem enumera, în primul rând, calibrul mic şi puterea de foc redusă oferită de capacitatea mică a încărcătoarelor, maxim 8 cartuşe, în timp ce armele moderne au încărcătoare cu o capacitate în jurul a 17 cartuşe. În plus, nici soluţia constructivă a acestor pistoale nu mai este de actualitate, deoarece nu permite efectuarea unui schimb rapid de încărcătoare, iar dacă avem în vedere capacitatea redusă a încărcătorului ce obligă la schimbul des al acestora, orice trăgător, indiferent de experienţă şi antrenament, va avea un handicap major şi va fi pus în dificultate în faţa unui adversar dotat cu o armă modernă. Practic executarea unui foc rapid şi de ripostă este imposibilă. Mai mult decât atât, vechimea şi uzura accentuată le-au transformat în pericole pentru cei care le folosesc. Suntem conştienţi că dotarea cu arme de foc scurte, moderne, a poliţiştilor nu poate constitui o eliminare completă a riscurilor pentru poliţişti şi cetăţenii pe care încearcă să-i apere într-o situaţie periculoasă, dar cu siguranţă, îi va oferi fiecărui poliţist o şansă în plus. Nu ar trebui să mai aşteptăm ca alte tragedii să se mai producă pentru a se lua măsuri”, se menţionează în comunicatul adresat ministrului Oprea.
Polițiștii consideră că dotarea lor cu armament mai performant nu ar fi un efort financiar considerabil, mai ales că Poliția Română este singura forță polițienească din U.E. care mai folosește pistoale de calibru redus.
Comunitatea poliţiştilor propune și o modificare a legislației care să le permită angajaţilor care au arme personale performante, să le folosească în misiuni. Exemplele poliţiştilor căzuţi în misiune, ale căror vieţi au depins de armamentul pe care îl foloseau, le-am văzut cu toţii, Saşa Disici – Timişoara 2001, Tiberiu Sârbu – Sânnicolau Mare 2009, Nelu Florea – Bucureşti 1992.