Lugojul ar putea beneficia de un grant de circa 9.000 de euro prin intermediul Asociației Life-Lugoj30. Banii sunt destinați unui proiect pentru mediu.
Pentru a deveni un oraș aliniat la standardele europene, Lugojul are nevoie, pe lângă o administrație competentă, și de cetățeni implicați și cu spirit civic. Un bun exemplu este Ștefania Șchiop, inițiatoarea Asociației Life-Lugoj30.
”Când m-am întors acasă, împreună cu familia mea, după mai mulți ani petrecuți în străinătate, am decis să mă implic acolo unde contează cu adevărat. Am dorit să contribui la schimbarea în bine a orașului nostru și a viitorului copiilor lugojeni în speranța că ei vor rămâne în Lugoj, alături de noi, după terminarea studiilor. M-am hotărât să mă implic politic, dar după 7 luni de zile a rămas doar o experiență din care am avut foarte multe lucruri de învățat. După o pauză de câteva luni am decis să nu mă complac cu situația din oraș și din aceeași dorința de a face un bine pentru comunitatea noastră am luat din nou inițiativa și așa s-a născut în luna martie Asociația non-profit Life(Viață)-Lugoj30”, explică Ștefania Șchiop, președinta asociației.
Cetățeni conștiincioși = oraș dezvoltat
Obiectivul Asociației Life-Lugoj30 este de a promova și a pune în practică un concept de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate și organizații, promovând echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economic, social și de mediu.
”Imediat după înființarea Asociației, România a intrat în starea de urgentă, apoi în starea de alertă, dar asta nu ne-a împiedicat să mergem mai departe și am devenit parteneri, pentru jumătate de an, cu cea mai mare platforma europeană, EIT-Climate Kic, care susține reducerea emisiilor de carbon prin inovare. După finalizarea cursului ”System Innovation”, organizat de ei, eu că ONG-ist, am reușit să mă înscriu în programul Pioneer Ino Practice împreună cu alți 10 români profesioniști în diferite domenii. În urmă finalizării programului am primit un grant de 500 de euro din cei 1500 pentru că am ales la lucrez la proiect de acasă, on-line”, adaugă Ștefania Șchiop.
Paralel cu programul Pioneers Into Practice, Life-Lugoj30 a inițiat proiectul ”Un spațiu verde”, care presupune ca Lugojul să aibă spații verzi sustenabile, ușor de îngrijit, fără ambrozie, prin semănarea trifoiului pitic.
Bani din Norvegia
Acum, un nou proiect se află în vizorul asociației.
”Am apelat la o finanțare prin fondurile norvegiene Iceland Liechtestein Norway Grants pentru un grant de 9034 euro prin programul ”Active Citizens Found”, care se desfășoară și în România și este destinat ONG-urilor mici pentru proiecte ce se încadrează în aria de activitate ”Mediu Și Schimbări Climatice”. Proiectul nostru, ce se întinde pe o perioadă de 6 luni și care acum se află în etapă a două a evaluării administrative și de eligibilitate, se numește ”Nu doar PET-uri”-Proiect de conștientizare cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor în urma unei mai bune organizări a containerelor. Cu ajutorul lui avem mai multe obiective stabilite, fiind un proiect bine organizat și complex la care am lucrat și pe care l-am aplicat prin forțe proprii. Un obiectiv al acestui proiect este de a atrage spre noi tinerii printr-un mod de lucru flexibil și mai distractiv, organizând ateliere de lucru în speranța de a organiza o expoziție stradală ce are că tema ”impactul negativ al deșeurilor asupra mediului” și în urmă căreia vom putea acordă cel puțin două premii a câte 1.000 de lei celor care doresc să se implice. Un alt obiectiv ce ni l-am propus este de a propune administrației locale din oraș acordarea unui spațiu societății Retim pentru amplasarea containerelor destinate deșeurilor voluminoase, periculoase și DEEE. În momentul de față societatea de salubrizare amplasează aceste containere în diferite locații cu o perioada limitată de timp, în urma contractelor încheiate cu lugojenii. Ne dorim că după acordarea acestui spațiu destinat containerelor mari, lugojenii să poată depozita în continuare în mod gratuit dar în orice zi din lună, cu un orar mai flexibil. Dacă acest lucru se va întâmpla, în cadrul proiectului vom organiza un program de informare și conștientizare a acestui fapt”, declară președinta Life-Lugoj30.
Tapia și Măguri, pe lista obiectivelor
Ultimul obiectiv din cadrul proiectului este includerea în cadrul acestuia și a satelor aparținătoare, Tapia și Măguri, pentru ca locuitorii acestora să beneficieze de aceleași condiții și programe de conștientizare.
Asociația Life-Lugoj30 transmite tinerilor lugojeni care doresc să se implice și să își îmbunătățească CV-ul că sunt în permanentă în căutare de voluntari pentru activități care se pot desfășura de acasă, urmând un program flexibil.
Acestora li se va oferi un contract de voluntariat, iar perioada acoperită va fi recunoscută ca experiență profesională, conform legislației în vigoare.