Aşa cum am mai anunţat, în anul 2012, în oraşul înfrăţit Vârşeţ va fi amplasat un monument al zborului, ridicat în cinstea aviatorului şi inventatorului român Train Vuia, care a reuşit primul zbor mecanic din lume
Aşa cum am mai anunţat, în anul 2012, în oraşul înfrăţit Vârşeţ va fi amplasat un monument al zborului, ridicat în cinstea aviatorului şi inventatorului român Train Vuia, care a reuşit primul zbor mecanic din lume cu un aparat mai greu ca aerul la Montesson, lângă Paris, la 18 martie 1906. Adunarea Comunală (Consiliul local) din Vârşeţ a mai hotărât ca o stradă din oraşul înfrăţit să poarte numele marelui aviator. Traian Vuia a fost avocat stagiar la Vârşeţ timp de un an (1898-1899) la biroul avocaţional al lui Vladimir Spătaru.
Placa memorială, de dimensiuni impresionante (1,10 m/ 85 cm) şi în greutate de 50 de kg a fost terminată în aceste zile. Realizarea artistică, din marmură neagră, la atelierul Huşanu din Lugoj, are deja aprobarea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a judeţului Timiş.
„Amplasarea monumentului va coincide cu o triplă comemorare – 140 de ani de la naşterea lui Traian Vuia, o sută de ani de la zborul lui Aurel Vlaicu la Vârşeţ şi 55 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi, autorul sculturii Pasărea Măiastră – simbol al zborului”, ne-a declarat ec. Nicolae Marcel, preşedintele Asociaţiei Cultural Ştiinţifice „Pasărea măiastră” din Lugoj.
El aminteşte şi de faptul că, la 11 august 1912, Aurel Vlaicu a făcut o demostraţie aviatică la Vârşeţ, în faţa a 20.000 de participanţi.
Sponsorii acestui monument sunt: Consiliul local şi Primăria Lugoj – prin primarul Francisc Boldea – 6.000 lei; Consiliul Judeţean Timiş – 2.500 lei; Episcopia Greco-Catolică de Lugoj- 500 lei şi Lugomet SA, prin dl. Titu Bojin – 500 lei.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/placavuia.jpg”}