
Primăriile sunt şi ele pasibile de sancţiuni dacă nu au dotat locurile de picnic conform legii.
Şi în acest an, lugojenii care îşi doresc să se relaxeze acasă de 1 Mai au la dispoziţie cinci locuri de picnic autorizate. Începând de anul trecut, pe raza municipiului nostru au fost amenajate astfel de zone, în concordanţă cu Legea 54/2012. Locuri de picnic autorizate sunt pe Insula Cotu Mic, pe drumul Făgetului (la kilometrul 10 şi la kilometrul 11, primul după Hanul „Ana Lugojana” şi al doilea mai în spate), unul la Plopii Mici, în zona pieţei şi încă un loc, la podul peste Timiş, care e legat de şoseaua de centură, la ieşirea spre Caransebeş, în zona Balastierei.
Locurile au fost marcate cu pancarte galbene cu inscripţia „zonă pentru activitate de picnic – orar 10-20, Legea 54 din 2012”. Neamenajarea de zone de picnic cu respectarea dispoziţiilor în vigoare referitoare la urbanism, silvicultură şi protectia mediului poate costa Primăria amenzi între 10.000 şi 50.000 de lei.
„Până marţi, 30 aprilie, Salprestul a primit comandă din partea SPAID de a amenaja cele cinci locuri de picnic. În fiecare loc montăm câte un container pentru hârtie, plastic şi PET-uri, unul pentru gunoi şi un WC ecologic. Toate aceste locuri au fost amenajate şi anul trecut”, ne-a declarat ing. Mircea Ghera, directorul societăţii de salubritate Salprest.
Directorul Saprestului spune că după experienţa de anul trecut, cei mai disciplinaţi petrecăreţi de 1 Mai au fost cei care şi-au ales locurile de picnic în zona Hanului „Ana Lugojana”, care nu numai că au depozitat deşeurile selectiv, adică stilcla la sticlă şi PET-urile în containerul adecvat, dar au şi ambalat resturile în pungi de plastic.
„În schimb, la Plopi am avut o harababură totală, sticlele, PET-urile şi alte gunoaie fiind aruncate la întâmplare, iar cei care le-au pus la container nu s-au mai ostenit să le selecteze”, a precizat Ghera.
„Panourile au fost deja instalate, iar pentru a proteja focurile aprinse, autorităţile vor amenaja zone cu pietriş”, a precizat la rândul lui ing. Tibi Olteanu, directorul SPAID.
Zonele „tradiţionale” neautorizate vor fi vizitate de Poliţia locală
Deşi doar acestea vor fi autorizate în acest an, alte locuri tradiţionale de picnic îşi vor avea cu siguranţă vizitatorii, care riscă amenzi usturătoare pentru camparea în loc neautorizat. Spre Tapia, undeva pe drumul de la Izvor la Timiş, este un loc tradiţional de picnic, care nu va fi marcat.
La fel, există o seamă de poieniţe pe Dealul Viilor, unde oamenii se adună la iarbă verde. Ideea introducerii spaţiilor autorizate pentru picnic a venit în urma munţilor de gunoaie lăsaţi în anii trecuţi de petrecăreţii la iarbă verde şi la pericolul de incendiu al focurilor aprinse în loc deschis de către aceştia. Aviz amatorilor – Poliţia locală are obligaţia de a „vizita” aceste locuri şi de a aplica amenzi usturătoare.
Aruncarea deşeurilor în alte zone decât cele indicate se pedepseşte cu amenzi de la 200 la 2.000 lei, distrugerea indicatoarelor, cu 200-500 lei, aruncarea neselectivă a deşeurilor, 100-500 lei şi aprinderea focurilor în locuri neamenajate, cu 2.000, până la 5.000 de lei.
Parcarea în afara zonelor special delimitate vă poate costa între 100 şi 200 lei amendă. Dacă de cetăţenii de rând se ocupă Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia locală, şi administraţiile locale sunt sub ochiul Gărzii Naţionale de Mediu, ai cărei reprezentanţi trebuie să se asigure că niciun fel de prejudiciu nu este adus mediului.
Bucuraţi-vă în surdină, fără a distruge plantele, animalele şi rocile!
Desigur, Legea picnicului, gândită pentru a acoperi cam toate boacănele pe care le-ar face petrecăreţii, are şi aspecte greu de îndeplinit. Dacă vorbim, totuşi, de o distracţie, e greu de imaginat cum toată lumea se va conforma să „nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori; să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit”.
Legea picnicului mai interzice postarea de semne sau mesaje. Până şi hrănirea animalelor sălbatice e sancţionabilă cu amenzi de până la 400 de lei.