Autorităţile locale din Lugoj pregătesc în această perioadă piaţa de miei.
„În data de 10 aprilie vom deschide piaţa de miei în locaţia ştiută şi până acum, lângă fosta benzinărie de la piaţă. Aceasta va fi deschisă până pe 20 aprilie”, a declarat primarul Francisc Boldea.
Societăţile Salprest şi Meridian 22 pregătesc locul care este situat în zona fostei staţii de carburant din apropierea Bazarului.
Crescători importanţi de miei din estul judeţului anunţă că în acest an de sărbătorile Pascale vor fi suficienţi miei pe pieţe şi nu va exista o criză din această privinţă. În perioada următoare, vor fi scoşi la vânzare peste 80.000 de miei, însă doar o parte vor lua drumul pieţelor din Lugoj şi Făget, pentru că majoritatea ciobanilor preferă să-i vândă en – gros firmelor specializate.
”Sunt miei mai mulţi şi mai de calitate decât anul trecut, pentru că a fost o iarnă mai uşoară şi acest lucru s-a resimţit în creşterea lor. Pieţele din Lugoj şi Făget înghit doar câteva mii, iar restul vor merge în piaţa europeană, în ţări precum Italia sau Grecia”, spune Gheorghe Mihăescu, preşedintele ”Ovitim – Mioriţa” Coştei, asociaţie care are pregătiţi pentru vânzare peste 60.000 de miei.
Preţuri, la fel ca anul trecut
O altă veste bună este că şi preţurile s-ar putea să rămână la fel ca şi anul trecut, când kilogramul de miel viu s-a vândut în medie cu 12 lei, iar carcasa cu 25 lei.
”Preţurile probabil vor rămâne la fel ca anul trecut, pentru că nu sunt bani. Le va stabili piaţa. Din privinţa noastră, ca şi crescători, noi ne-am bucura să crească, dar oamenii nu au putere de cumpărare şi de aceea şi preferăm să-i dăm en-gros”, declară şi Ioan Cubin, medic veterinar în cadrul Cooperativei ”Ciobănaşul Bănăţean” din comuna Ştiuca, ai cărei membri vor vinde cel puţin 5.000 de miei.
Alţi 15.000 de miei există şi în cele opt comune arondate circumscripţiei zonale Belinţ, jumătate fiind pe teritoriul comunei Bara.