Spitalul „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj funcţionează cu mai mult de 50 de persoane care sunt angajate cu PFA, în rândul acestora regăsindu-se medici, asistenţi, infirmieri şi personal administrativ.
Spitalul „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj funcţionează cu mai mult de 50 de persoane care sunt angajate cu PFA, în rândul acestora regăsindu-se medici, asistenţi, infirmieri şi personal administrativ.
Contractele acestor angajaţi au expirat în luna decembrie, însă conducerea spitalului nu le-a prelungit nici până astăzi, 9 ianuarie, oamenii aflându-se în postura de a presta, fără nicio formă legală, serviciile pentru care au fost angajaţi.
Contactat pentru a explica situaţia directorul instituţiei, Florin Voichescu, nu s-a arătat foatre îngrijorat şi a răspuns sec: „Se vor prelungi, dar nu ştiu pe ce perioadă”.
Inspectorul-şef din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Ileana Tomoioagă, a explicat pentru Redeşteptarea că situaţia este considerată muncă „la negru”, lucru care se pedepseşte cu dosar penal: „E muncă la negru. Orice formă de colaborare ai, dacă s-a terminat contractul, angajatul nu mai prestează munca legal. Trebuie să existe un contract comercial. În cazurile ca acesta, când este vorba de mai mult de 5 angajaţi, se ajunge la dosar penal”.
Ameninţaţi că la poartă aşteaptă 100 să le ia locul
Conflictul dintre director şi angajaţii cu PFA a început după ce unul dintre aceştia a sesizat ziarul nostru că vor intra în Sărbători fără să le fie plătite şi lor facturile, care înseamnă practic remuneraţia pentru munca prestată ca orice alt angajat.
„Culmea este că, de frică să nu-şi piardă medicii pe care-i are cu PFA, directorul s-a asigurat că acestora le plăteşte banii. Noi, restul, suntem proştii”, ne-a declarat unul dintre angajaţii nemulţumiţi, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
În aceste zile tensiunile în spital sunt la cote maxime, directorul ajungând să-i ameninţe pe aceşti angajaţi „să se liniştească cu presiunile pentru că sunt 100 la poartă care aşteaptă să le ia locul”, ne mai declara o altă angajată.
Problema remunerării muncii prestate de cei 50 de angajaţi cu PFA nu este rezolvată nici la această dată. Banii pe luna noiembrie, pe care trebuiau să-i primească în data de 25 decembrie, nu au fost viraţi nici până astăzi.
Motivele: „În primul rând trebuie să ştiţi că acestea nu sunt salarii, sunt prestări servicii. Noi am transmis veniturile realizate pe luna decembrie, însă nu am primit hârtiile de la Casă (n. red. – Casa de Asigurări de Sănătate). Atunci când le vom avea, îi vom plăti şi pe ei”, a încheiat Voichescu.