Pomicola Pohalma este singurul centru de puieţi din zona de est a judeţului Timiş care are şi în acest an o ofertă generoasă de pomi fructiferi. Oferta cuprinde peste 40.000 de meri, peri, gutui, vişini, cireşi, pruni, caişi, piersici, nectarini la preţul de 10 lei bucata.
Pomicola Pohalma este singurul centru de puieţi din zona de est a judeţului Timiş care are şi în acest an o ofertă generoasă de pomi fructiferi. Oferta cuprinde peste 40.000 de meri, peri, gutui, vişini, cireşi, pruni, caişi, piersici, nectarini la preţul de 10 lei bucata.
Pentru ca să vă puteţi bucura de fructe, trebuie însă să parcurgeţi câţiva paşi importanţi.
“Se face groapa cel puţin la 50/50/50, iar pe fundul acesteia se pune bălegar din acela descompus. Peste acesta se pune puţin pământ, se fasonează pomul, se bagă în groapă până la nivelul coletului, la punctul de altoire mai precis, se pune pământ şi se calcă. Călcatul este foarte important, să nu rămână aer la rădăcină. Toamna aceasta e bine să se şi ude, fiind o secetă prelungită, cu o găleată, două, trei, cât permite solul până se îmbibă cu apă. Niciodată nu se udă înainte, se udă după ce se plantează pomul. Primăvara se scurtează la maxim un metru de la colet pentru a-şi forma coroana”, a explicat Nicolae Nicorici, şeful fermei pomicole de la Pohalma.
Pomii fructiferi de la Pohalma sunt livraţi la sediul fermei, nu şi pe piaţă. “Noi livrăm toate speciile de pomi fructiferi: măr, păr, prun, cais, piersic, cireş, vişin, gutui, scoruş, nectarin şi arbuşti fructiferi (mur, zmeur şi coacăz negru). Livrăm pomii aici la noi, la sediul fermei, niciodată pe piaţă. Dacă celor care cumpără din piaţă li se spune că pomii sunt de la noi, sunt minţiţi. Astfel, oamenii trebuie să fie atenţi cu aceşti pomi pentru că pot să fie de multe ori uscaţi şi li se dă cu totul altceva decât ceea ce cer. Pe lângă livrările la sediul firmei, mai livrăm la Timişoara la Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului, pe Calea Aradului la Nr. 119 şi la Caransebeş la fostul sediu al Staţiunii de Cercetări Pomicole pe strada Valea Centii”, ne-a mai spus Nicolae Nicorici.
Centrul de la Lugoj, Pohalma, este un centru foarte apreciat în zonă, dar şi în străinătate, astfel că de-a lungul timpului vânzările au mers foarte bine, chiar şi străinii fiind interesaţi. În ceea ce priveşte această perioadă, vânzările merg destul de bine.
“Vânzările au început, după 1 noiembrie, să meargă foarte bine. Avem clienţi care cumpără cantităţi destul de mari şi de ordinul sutelor şi cel puţin de la 10 pomi în sus. Ceea ce este avantajos este că noi oferim şi certificat de calitate, plus documente, bon fiscal la cei particulari sau la cei care îşi fac plantaţie pe fonduri europene, factură şi bon fiscal, ceea ce este foarte important pentru ei, că pot beneficia de aceste ajutoare europene. De asemenea, la cantităţi mari şi în special la măr şi păr, se fac reduceri, livrăm şi la nouă lei pe bucată”, a mai precizat Nicolae Nicorici.
Lumea este interesată de toate speciile, însă prunul şi mărul merg mai bine.
“De obicei, lumea cumpără cam tot ce avem. Lumea se axează mai mult pe prun şi pe măr, dar şi părul merge bine anul acesta. Cam toate speciile au căutare, dar omul când îşi face o livadă, bineînţeles, că se axează mai mult pe măr, pe păr, care sunt puţin mai rezistente, dar am avut cereri mari şi de cais, şi de piersic”, a conchis Nicolae Nicorici.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/Pomi2.jpg”}