O parte din instituțiile de învățământ lugojene contribuie la susținerea educației și dezvoltării copiilor prin programul ”Școală după școală” – Afterschool. Oferta unde elevii pot beneficia de asistență și activități interactive este una variată, astfel că părinții pot alege cu ușurință un cadru didactic specializat pe acest domeniu.
Cu o capacitate de 25 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, Centrul Educațional de zi ”Sfântul Nicolae” din Lugoj vine în sprijinul elevilor a căror situație materială, familială ori școlară este precară.
Astfel, după servirea mesei de prânz, la orele 14, personalul centrului asistă școlarii la efectuarea temelor și organizează împreună cu aceștia diferite proiecte și jocuri menite să stimuleze dezvoltarea creativității ori integrarea socială.
Serviciile oferite sunt astfel recreative, educative și de socializare, prin care se vine atât în sprijinul copiilor cât și a părinților.
”Beneficiarii centrului au probleme sociale, iar prin toate proiectele noastre încercăm integrarea acestora, vrem să contribuim la o dezvoltare armonioasă, în ciuda factorilor de risc. Prin întreaga activitate căutăm să fim o a doua casă”, ne-a declarat preotul Cristian Cerbu, responsabil al centrului ”Sfântul Nicolae”.
Tot în întâmpinarea nevoilor familiilor lugojene vine și Școala Creștină Harul, care aduce servicii educative afterschool, pentru peste 150 de copii.
”Din totalul de 180 de elevi, un procent estimativ de 95% participă la programul de după orele de curs. În cadrul școlii se desfășoară activități atât pentru ciclul primar, prin jocuri și lecții, cât și pentru cel gimnazial, care se axează pe meditații la principalele discipline școlare”, ne-a explicat Emanuel Olariu, managerul instituției.
Cu un program de la 13.30 la 17, pentru ciclul primar și 14.30 – 17, pentru cel gimnazial, școala oferă servicii de asistare și pregătire a temelor, activități artistice – pictură, pian, dar și activități care contribuie la dezvoltarea personală, susținute de un psiholog, care laolaltă întrunesc o vastă arie educativă.
Copiii din zona ”Mondial”, cartierul Bocșei, parte defavorizată a Lugojului, nu au fost nici ei excluși din programul afterschool. Centrul educațional de zi ”Sfânta Ioana Antida”, inaugurat în anul 2005, oferă copiilor o masă caldă și susținere educativă, sprijinindu-i în procesul de învățare. Activitățile pe care Surorile de Caritate le desfășoară cu elevii sunt dintre cele mai diverse și asigură o paletă largă de dezvoltare – suport educațional, personal dar și recreațional.
De asemenea, copiii de la Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu” beneficiază de programe educaționale complexe în sistemul afterschool.
Astfel că elevii claselor I-IV din cadrul instituției, însă și cei ce provin din alte școli, pot fi înscriși pentru a beneficia de un cadru plăcut de învățare a limbilor engleză și germană dar și de asistare în realizarea temelor.
În proiectul unității de învățământ pe anul viitor vor fi incluși și elevii claselor V-VIII care vor putea beneficia de programul educațional ”Școală după școală”.