Primăria Lugoj a definitivat proiectul de buget pentru anul 2016. Documentul este afişat la avizierul instituţiei, încă de vineri, 8 ianuarie, pentru a putea fi consultat de populaţie.
Dezbaterea publică este fixată pentru 26 ianuarie, în sala de şedinţe a Consiliului Local, de la etajul II, începând cu ora 12. Valoarea totală a bugetului prognozat este de peste 160 de milioane de lei, aproximativ la fel cu 2015.
Bugetul este structurat pe două secţiuni: una de funcţionare pentru care s-au prevăzut 70 de milioane şi una de dezvoltare a municipiului pentru care s-au alocat 91 de milioane.
Administraţia locală are la îndemână mai multe surse de venituri. Una dintre acestea reprezintă un excedent bugetar de 23 de milioane, sumă rămasă nefolosită din 2014.
O altă sursă este excedentul bugetar al anului 2015, care totalizează 21 de milioane.
“Cu cele două excedente rămase necheltuite, pentru că am reuşit să atragem fonduri din alte surse, vom putea acoperi imediat şi integral împrumutul extern de 7 milioane de euro, contractat cu un an înainte de primul mandat de primar, în 2007 şi de asemenea obligaţiunile municipale, care sunt şi mai vechi, din 2004. Toate investiţiile pe care le-am făcut în ultimii aproape opt ani s-au derulat din sume primite de la guvern şi din fonduri europene. Din împrumutul, de această dată intern, de la Banca Intesa SanPaolo, de la care, în 2014, am luat 22, 5 milioane de lei, am cheltuit până acum doar 4 milioane de lei pe drumuri, branşamente gratuite la populaţie şi introducere canalizare. În jur de 35 de milioane vor fi încasate în acest an din impozitele datorate de populaţie, cu doar cinci sau şase procente mai mult ca anul trecut, sume calculate din modificările din Noul Cod Fiscal”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Partea de dezvoltare cuprinde 106 proiecte de investiţii, din care multe vor fi obiective noi.
Planurile primăriei au ca prioritate transformarea şi reamenajarea întregii zone dintre fosta cofetărie Liliacul şi Casa de Cultură a Sindicatelor, prin realizarea unei noi străzi între fosta Baie Comunală şi Casa de Cultură a Sindicatelor, transformarea porţiunii de drum de la intersecţia străzii N. Bălcescu cu splaiul C. Brediceanu şi până la Casa Armatei în amenajare pietonală, remodelarea platoului din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, dar şi reamenajarea zonei pietonale dintre Ceasul Electric şi strada Bucegi.
Lucrări ample sunt prevăzute pe splaiul Morilor (Piaţa Timişul- Bazar), la Hipodrom, unde se intenţionează amenajarea unui complex turistic şi de agrement, la piaţa Obor, de pe strada Oloşagului şi la teatru. În 2016 se vor relua şi finaliza, conform autorităţilor locale, lucrările la ştrand şi bazinul acoperit.
Sunt prevăzute pentru asfaltare, 34 de străzi, pe alte 28 se amenajează trotuare asfaltate, iar pe 14 străzi se pun dale.
Tot în acest an, primăria a confirmat că va continua montarea a noi branşamente gratuite la populaţie şi se va pune în funcţiune staţia de epurare de la Jabăr, unde s-au realizat 148 de obiective de investiţii separate, ce urmează să fie interconectate la un centru de comandă.