Zona Lugoj – Făget – Buziaş se dezvoltă tot mai tare şi în domeniul piscicol, în ultimii ani, aici fiind realizate zeci de bălţi de pescuit, în care proprietarii au investit masiv şi acum încearcă să le aducă pe profit.
În apropiere de Lugoj, una dintre cele mai cunoscute este balta de la Bodo, comuna Balinţ, aflată la doi paşi de drumul judeţean ce duce către Făget.
Domeniul cuprinde două luciuri de apă, pe o suprafaţă de circa şapte hectare, din care pasionaţii acestui sport pot scoate în special crap şi caras.
Conform regulamentului întocmit de administrator, puietul de până la un an nu se reţine, iar crapul de peste un kilogram poate fi cumpărat cu 15 lei/kg. Carasul şi caracuda pot fi reţinute fără taxă.
Pentru 12 ore de pescuit se plătesc 15 lei, putând fi folosite maxim patru lansete. La circa 10 kilometri de Bodo, la Mănăştiur, se află în fază finalizare alt domeniu piscicol, care se întinde pe circa opt hectare.
Investiţia va deveni funcţională de la toamnă, pescarii putând captura de aici specii de peşti precum crapul sau şalăul, dar şi indigeni – caras, clean, albitură, novac şi şamur.
”Pescuitul se va face contracost, pescarii având posibilitatea să-şi păstreze până la patru kilograme de peşte”, declara administratorul Mihaela Curuţi.
În Lugoj, una dintre cele mai cunoscute bălţi este ”Şeroni Lake”, aflată la ieşirea in urbe către satul Herendeşti şi realizată pe o suprafaţă de câteva hectare de teren.
Anul trecut aceasta a găzduit chiar o finală de campionat naţional la pescuit sportiv. Contra sumei de 15 lei/12 ore, pasionaţii pot captura crapi, caraşi sau roşioare.
Peste scurt timp, la 18 kilometri distanţă, în localitatea Sacu, judeţul Caraş Severin, lugojenii vor mai avea la dispoziţie o baltă de peste şapte hectare, dotată cu locuri speciale, foişoare, parcare, restaurant şi chiar locuri de cazare.
”Am hotărât să dezvoltăm o afacere, care să includă posibilitatea de a pescui, de a te caza sau pur şi simplu de a petrece câteva clipe frumoase într-un decor minunat. Balta va fi populată cu peşti din speciile crap, ştiucă şi şalău”, spunea lugojeanul Robert Uhren, cel care investeşte în domeniul din judeţul vecin.
În apropiere de Buziaş, una dintre cele mai cunoscute bălţi artificiale este cea de la Icloda, deschisă încă din 2006.
Şi aici au fost amenajate locuri speciale pentru pescari, de la scaun şi măsuţă proprie, până la un mic bar, grătare şi umbrele pentru zilele foarte însorite.
Suprafaţa bălţii este de 0,9 ha, iar popularea cu peşte, în sezon, se face săptămânal, astfel încât în baltă să fie tot timpul 3000-3500 kg de peşte.
Balta se află la trei kilometri de Sacoşu Turcesc şi conţine crap, caras, ştiucă şi mai ales somn african. Crapul reţinut se taxează cu 10 lei, iar somnul cu 14 lei.
Toate acestea vin să înlocuiască vechile bălţi consacrate pentru pescarii lugojeni, cunoscute în limbajul popular ca ”Balta lui Leu”, ”Balta lui Vodă”, bălţile din Mondial Bocşei şi chiar Pescăruşul.