Apele râului Timiş sunt „biciuite” an de an de peste 2000 de pescari lugojeni cu acte în regulă şi ceva mai puţini purtători de undiţă, aflaţi în „clandestinitate”.
Cele două asociaţii, „Banatul” şi Clubul Vânătorilor şi Pescarilor Lugoj, au ca principal obiect de activitate gestionarea şi ocrotirea faunei piscicole din apele aflate în zona lor de activitate.
Specia ţintă pentru pescarii lugojeni este scobarul, urmat la mare distanţă de crap şi de peştii răpitori reprezentaţi de ştiucă, clean, avat şi somn. Magazinele de profil, destul de bine aprovizionate, sunt o concurenţă la fel de serioasă ca şi soţia, pentru bugetul familiei.
Prinzi, nu prinzi, cotizaţia trebuie plătită, apar scule noi, nade şi momeli de catalog, dar peşti tot mai puţini.
„Majoritatea pescuim de plăcere, dar mai sunt unii care vând peşti să poată avea ce pune pe masă. E adevărat că există şi cei care fac schimburi în natură… un kilogram de peşte contra o sticlă de votcă. Totuşi, pescuitul este unul sportiv, iar, faţă de alţi ani când zi şi noapte se dădea la „greblă”, acum au şi peştii şansa lor”, ne spune, printre două lanseuri, Cosmin F.
Problemele pescarului lugojean, nu se rezumă doar la bani, ci şi la zilele de „coşmar”, când apele cresc sau scad în funcţie de cei care gestionează barajele din amonte de Lugoj.
Momelile sunt aruncate, ziua este frumoasă şi dintr-odată apa scade sau urcă cu repeziciune, ori devine maronie, culoare desprinsă parcă din coşmarul pescarului.
„Am făcut nenumărate controale la balastierele din amonte de Lugoj, dar nu am găsit nereguli. Bazinele pe care aceştia le folosesc pentru apele cu care spală sortul, nu pot influenţa major albia Timişului. Aceste creşteri de debit precum şi schimbarea aspectului apei sunt influenţate de afluenţii ce curg de pe versanţi, precum şi de baraje artificiale. E adevărat că pescarii sunt nemulţumiţi de acest aspect”, ne-a declarat Petrică Damian, secretarul Clubului de Pescuit şi Vânătoare Lugoj.
Despre vechiul sistem de controale, efectuate de paznici de vânătoare, sau altfel de personal, ne-a vorbit Dan Pop – Coman, pescar de competiţie şi reprezentantul Asociaţiei „Banatul” din Lugoj:
„Pe lângă localnici, Asociaţia de pescuit Banatul are printre membri săi inclusiv pescari din Oţelu Roşu, Caransebeş sau Hunedoara. Drept dovadă că aceşti pescari pot pescui în toate apele de şes pe tot cuprinsul României. Controalele se fac strict de către autorităţile competente. După legislaţia actuală, singurii în măsură să constate sunt Poliţia, Jandarmeria şi Inspecţia piscicolă. Nimeni altcineva nu are dreptul să legitimeze un pescar, pentru că în carnetul de pescuit sunt date confidenţiale. Oricine care, pe apele publice, se dă drept paznic de vânătoare sau controlor şi nu este însoţit de aceste autorităţi, nu are nici o legitimitate”.