La fiecare patru ani, orașul Stuttgart din Germania devine epicentrul gastronomiei mondiale, găzduind prestigioasa IKA/Culinary Olympics. Evenimentul este recunoscut drept un festin al inovației și excelenței în arta culinară, reprezentând cea mai longevivă competiție de acest gen la nivel global.
Lugojeanul Chef Florin Kiss a fost prezent la Olimpiada Culinară alături de echipa Kolping Timișoara, formată din 9 tineri talentați, pe care i-a pregătit cu devotament și profesionalism. Împreună, au reușit să obțină mențiune la această prestigioasă competiție.
„Ne-am străduit din răsputeri, am reușit, am și greșit, dar mai presus de toate, am învățat. În ziua competiției, am reușit să obținem o mențiune, iar pentru noi, o echipă de tineri pasionați, această mențiune este cel mai frumos rezultat pe care îl putem împărtăși cu voi. Să participăm la IKA Culinary Olympics alături de seniori și chefi consacrați din întreaga lume a fost o experiență incredibilă. Observându-i cu atenție și urmărindu-i cu câtă concentrare lucrează, am învățat lecții prețioase despre pasiune, dăruire și arta culinară. A fost o oportunitate unică de a ne perfecționa într-un mediu atât de competitiv. Promitem să continuăm să ne dedicăm pasiunii noastre pentru arta culinară și să aducem acasă mai multe realizări în viitor”, transmite Echipa Kolping Timișoara.
Echipa Kolping Timișoara este formată din 9 tineri cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, cu un fundal educațional diferit, prin intermediul cărora Organizația Kolping își propune să schimbe perspectiva negativă asupra școlilor profesionale din România. Acești tineri doresc să servească drept exemplu pentru cei care ezită să urmeze o meserie practică, din cauza presiunii sociale care asociază succesul doar cu profesii considerate elitiste.
Cum a luat ființă echipa?
În România, școlile profesionale sunt etichetate negativ, duc lipsa de absolvenți, iar mulți dintre acești absolvenți nu sunt pregătiți conform cu cerințele pieței de muncă. Pentru a contracara această stigmatizare și pentru a capta atenția opiniei publice cu privire la importanța unei educații solide și competitive, în 2023, Organizatia Kolping a format acest grup de tineri pasionați de gastronomie. Membrii echipei provin din Timișoara și Lugoj, din șapte școli cu profiluri diferite fiecare trecând printr-un proces de selecție și testare pentru a identifica astfel talentele individuale si priceperea in bucătărie.
Pregătirea echipei a început în martie 2023, sub îndrumarea atentă a lugojeanului Chef Florin Kiss. Fiecare membru al echipei a dedicat timp și efort pentru a-și perfecționa tehnica culinară în cadrul antrenamentelor lunare. Au fost organizate șase cine cu public la Casa Calfelor Kolping, echipa a gătit pentru diverse evenimente sociale și tabere de voluntariat, consolidând astfel dinamica grupului.
Participarea la IKA Culinary Olympics
La prestigioasa competiție, echipa a participat la secțiunea ”Regional Teams”. La această secțiune au fost înscrise 24 de echipe din întreaga lume, dintre care 5 din România. Echipa Kolping Timișoara a expus în prima zi a competiției, 3 februarie. Au avut la dispoziție o masă de 9 mp pe care au expus aproximativ 30 de preparate diferite, din categoriile: finger food, starters, five-course fine dining, petit fours, deserturi. Designul mesei de prezentare a avut tema ”Laudato si”, promovând acțiuni responsabile, axate pe conservarea și îngrijirea mediului precum și utilizarea înțeleaptă a resurselor.
”Juriul internațional a evaluat preparatele noastre, ne-a lăudat ambiția și curajul de a participa la această competiție, ne-a spus unde mai avem de lucrat și ne-a îndemnat să continuăm să ne perfectionăm ca la următoarea competiție să dăm tot ce avem mai bun”, declară Fabian Prutean – căpitanul echipei.
La finalul competiției, Echipa Kolping Timișoara își arată recunoștința față de sprijinul comunității și față de susținerea necondiționată a sponsorilor și a Organizației Kolping România.
Kolping România anunță cu entuziasm planurile viitoare de a construi Școala de Turism Kolping.
”Cu ajutorul partenerilor și susținătorilor noștri, ne propunem să oferim elevilor un mediu modern și echipamente de ultimă generație, facilitându-le astfel excelența în educație. Educația continuă să fie prioritatea noastră, iar angajamentul nostru față de formarea tinerilor rămâne ferm”, este mesajul Kolping România.
Proiectul care va contribui la dezvoltarea și pregătirea noilor generații de profesioniști în domeniul gastronomiei.