Ingrediente:
– 4 pere mici și tari (sau două mari, secționate în jumătăți pe lungime)
– 1 sticlă de Lacrima lui Ovidiu roșu (sau Porto, Sherry, Marsala sau Madeira)
– 1 rulou de scorțișoară
– 4 cuișoare
– 4-5 boabe de piper
– coajă de la o jumătate de lamâie
– 1 lingură de miere
– 8 cupe de înghețată de vanilie sau linguri de iaurt grecesc pentru servire
Preparare:
Curățați perele păstrându-le codița.
Dacă sunt mari folosiți doar două pere, tăiate în jumătăți, pe lungime.
Într-o crăticioară sau tigaie cu capac puneți la fiert, la foc mediu, vinul, coajă de lămâie, cuișoarele, boabele de piper și miere.
Adăugați perele și fierbeți-le înăbuşit, sub capac, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute.
Verificați-le cu o scobitoare dacă sunt fierte în lateral, într-o zonă cât mai puțin vizibilă, pentru a nu le provoca daune prea mari.
După ce perele au fiert, se scot cu grijă din vin și se răcesc. Sosul se fierbe în continuare, descoperit, timp de aproximativ 20 de minute până când scade și se transformă într-un sirop cleios.
Veți obține aproximativ 200 ml sirop.
După ce și siropul s-a răcit, serviți perele cu sosul lor în felul următor: întindeți 1-2 linguri de sos într-o farfurie de servire, așezați para – în picioare dacă este întreagă sau culcată dacă este tăiată, adăugați două cupe de înghețată de vanilie lângă sau două linguri de iaurt grecesc.