Anul acesta, pelerinajul de toamnă la icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe de la Scăiuş este programat în ziua de sâmbătă, 29 septembrie.
Anul acesta, pelerinajul de toamnă la icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe de la Scăiuş este programat în ziua de sâmbătă, 29 septembrie. Ceremoniile religioase vor avea loc începând cu ora 10, prin rugăciunea Sfântului Rozar, care va fi urmată de Sfânta Liturghie arhierească, de consacrarea la Prea Curata Fecioară şi devoţiuni (sărutul icoanei). Sunt aşteptaţi preoţi şi credincioşi din Lugoj, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Deva, Orăştie, Radna, Bocşa, Târnova, Visag, Cărpiniş şi Uivar.
Proiect de 10.000 de euro pentru reamenjarea spaţiului de rugăciune în aer liber. ”În 2012, aniversăm cinci ani de la ridicarea la Scăiuş a altarului în aer liber. Cu acest prilej, dar şi datorită faptului că se fac două pelerinaje pe an, la 15 august şi în toamnă, am făcut un proiect de circa 10.000 de euro care cuprinde construirea unei clopotniţe noi, mai solide şi amenajarea spaţiului de rugăciune special delimitat de lângă biserică”, spune PSS Alexandru Mesian, episcopul gerco-catolical Diecezei de Lugoj.
Refacerea vechii clopotiniţe de lemn a fost o necesitate, având în vedere uzura acesteia. Noua clopotniţă a fost amenajată în interiorul spaţiului de rugăciune în aer liber. S-a făcut o fundaţie solidă, iar noua construcţie are schelet metalic. Suprafaţa este de 4 metri pe 4, iar pereţii au înălţimea calculată în aşa fel încât sunetul clopotelor să se audă la parametri optimi.
Clopotul de 800 kg, mutat cu macaraua!
Cea mai grea operaţiune a constat în mutarea celor trei clopote din bronz cu macaraua (clopotul cel mare are 800 kg, iar cel mic, circa 250 kg). Între clopotniţa cea nouă şi altarul în aer liber se va construi un pavilion acoperit, din lemn, destinat perioadei ocazionale a pelerinajelor.
Bisericuţa din Scăiuş a fost amenajată acum mai bine de un deceniu, prin grija Prea Sfinţitului Mesian şi a regretatului ing. Cornel Lăzăruţiu, în cadrul unui proiect, tot în valoare de 10.000 de euro.
Episcopul Alexandru Mesian spune că nu a dorit să ridice o nouă biserică, mai impunătoare, tocmai pentru a păstra vechiul lăcaş de cult, unde Icoana Maicii Domnului a lăcrimat de două ori, în cursul anului 1934.