Deși se află în insolvență, societatea ”Meridian 22” a continuat tendința pozitivă manifestată încă de la începutul anului și se află pe ”plus”.
În primele nouă luni ale anului, societatea a înregistrat un profit de 693.175 lei, pentru care a achiat un impozit pe profit (16%) în sumă de 110.908 lei. În intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie, Meridianul a reușit nu numai să fie pe profit, ci să și acopere pierderile din anii precedenți, în valoare de 425.445 lei. Acest lucru este remarcabil în condițiile în care prețurile la energie electrică, gaz și combustibili au crescut semnificativ în ultima perioadă, de peste patru ori din luna iulie a anului trecut. Principala sursă de venit a fost renunțarea la contractele dezavantajoase încheiate cu anumite firme, în trecut.
Executare silită
În afara rezilierii acestor contracte păguboase, o sursă importantă de venit a fost executarea silită a tuturor celor notificați de ”Meridian 22”.
Desigur, un rol l-a avut și restructurarea inițială a personalului societății și calitatea managementului actual, practicat de ing. Acvilian Belințan.
De la instalarea noului management, se duce în permanență o activitate de identificare a tuturor persoanelor fizice, dar și juridice, care sunt conectate la rețelele Meridianului, și care nu au plătit niciodată serviciile de apă și canal. Din păcate, sunt foarte mulți cetățeni în această situație. Controalele se fac stradă cu stradă, iar cine nu se declară singur drept consumator fără să aibă contract, va plăti și debranșarea, în afara faptului că va deconta penalități pe ultimii trei ani, reprezentând costurile cu apa și canalul. ”Am procedat pe parcursul ultimelor luni la formularea și depunerea de noi cereri de executare silită în vederea recuperării sumelor restante înregistrate de societate, aferente contractelor de furnizare servicii apă canal, precum și cele de chirie – fond locativ”, spune ing. Acvilian Belințan, administrator special al Societății ”Meridian 22”. De la începutul anului și până la 30 septembrie, aceste venituri din despăgubiri, provenite din plata din urmă a serviciilor respective este în sumă impozabilă de 164.102 lei.
Parametri îmbunătățiți
Nu în ultimul rând, foarte important este și faptul că societatea a obținut încă o scutire de penalități de la Apele Române, în condițiile în care s-a îmbunătățit calitatea apei deversate în Timiș. Au scăzut parametrii pentru care societatea suporta penalități. S-a reușit reducerea poluării de la 150 unități la sub 70. La amoniu, nivelul actual este de 11 mg. Mai este de recuperat până la nivelul admis de 2 mg, dar este bine că în apele uzate nu se mai regăsește aprope deloc potasiul, un element foarte toxic în diferite combinații. În aceeași perioadă, s-au refăcut filtrele la uzinele de apă, au fost recondiționate unele foraje și au fost achiziționate convertizoare pentru pompele care împing apa în oraș, ceea ce a dus la scăderea consumului de curent. S-au făcut reparații la bazine și astfel au scăzut pierderile tehnologice de apă, pentru că infrastructura și bazinele din uzine erau în stare avansată de degradare și pierderile de apă se înregistrau deja din start, înainte de a pleca spre consumatori.
”Am continuat lucrările în vederea aducerii în parametri a apei uzate menajere, epurată la stația de epuare a municipiului Lugoj aflată în localitatea Jabăr, comuna Boldur. În acest sens, s-au executat și montat grătare metalice la treapta biologică pentru reținerea corpurilor străine și a PET-urilor ce sunt aduse prin sistemul de canalizare, în stația de epurare. S-au achiziționat pompe, care s-au montat în decantorul secundar și s-a achiziționat și montat pompa de evacuare nămol din decantoarele secundare”, precizează Belințan.
Un lucru bun este și faptul că, în urma achiziționării de materiale, țevi, mufe de largă toleranță, coliere pentru reparații și robineți, s-a creat un stoc consistent la magazia societății, pentru situații de avarie.