Lugojenii riscă să rămână fără locuinţe dacă nu-şi achită datoriile către furnizorii din municipiu. Exemplu este societatea “Meridian 22”, care anul trecut şi-a recuperat sumele de la patru persoane care şi-au pierdut casele în urma proceselor cu firma respectivă şi cu băncile.
Lugojenii riscă să rămână fără locuinţe dacă nu-şi achită datoriile către furnizorii din municipiu. Exemplu este societatea “Meridian 22”, care anul trecut şi-a recuperat sumele de la patru persoane care şi-au pierdut casele în urma proceselor cu firma respectivă şi cu băncile.
“De trei ani s-a trecut la sistemul de executare a locuinţei. Înainte se făcea executarea bunurilor mobile, care după ce erau sechestrate nu puteau fi vândute pentru recuperarea datoriilor. Acum avem dreptul să scoatem apartamentul la vânzare, ca ultimă soluţie, dacă datoriile sunt mari. Anul trecut, în urma proceselor s-a obţinut ordinul de vânzare şi cu sentinţa s-a mers la executorul judecătoresc, care a scos apartamentele la vânzare. De obicei, primele care apar să-şi recupereze datoriile sunt băncile, deoarece cei în cauză au avut şi credite cu ipotecă. Îşi recuperează şi ei restanţele şi noi, iar restul de bani, dacă rămân îi revin celui în cauză”, declara Dan Florea, directorul “Meridian 22”.
Acest aspect ar trebui să-i îngrijoreze pe lugojenii cu restanţe mai mari de 90 de zile, care la începutul acestui an au intrat cu datorii totale la apă şi canalizare de 579.204 lei. Din această sumă, firmele au de achitat 142.285 lei, locuitorii de la blocuri – 72.000 lei, cei de la case – 139.769 lei şi asociaţiile de proprietari – 225.150 lei.
“La persoane fizice, cel mai mult are de achitat un locuitor din cartierul Cotu Mic, care a cumulat datorii de peste 8.000 de lei. La persoane juridice, cea mai mare restanţă este de 6.000 lei, însă reprezentanţii societăţilor au început să vină să-şi achite debitele, iar la asociaţiile de proprietari cel mai prost stă cea din cartierul Iosif Constantin Drăgan, cu peste 3.000 de lei. Oamenii trebuie să înţeleagă că e necesar să achite aceste facturi, chiar dacă e perioadă de criză. La rândul nostru, din banii încasaţi trebuie să asigurăm fluxul financiar al firmei”, spunea Florin Iovescu (foto), contabil şef “Meridian 22”.
Pentru a recupera o parte din bani, reprezentanţii societăţii au pornit încă de la începutul lunii să înainteze somaţii rău-platnicilor, astfel că până la sfârşitul acestei luni, toţi debitorii vor afla sumele care trebuie să le achite în termen de cinci zile. După această perioadă, cei care nu-şi vor rezolva problemele vor fi debranşaţi de la reţeaua de apă şi canal.
“Nu avem o problemă cu cei care întârzie o lună sau două. Mai uită sau nu ajung să achite, dar sunt persoane care acumulează datorii de 5-6.000 lei, în condiţiile în care ar trebui să achite lunar 30-40 lei. Pe aceştia nu-i înţelegem, pentru că înseamnă că nu şi-au plătit facturile de cel puţin un an de zile. Vom face debranşări până în aprilie dacă e nevoie. Ei trebuie să înţeleagă că dacă se vor rebranşa, vor suporta lucrări care se ridică la circa 2.000 lei”, mai declara Dan Florea.