Slujbele de Paște se vor desfășura după regulile impuse de situația actuală, dar și după normele specificate de Patriarhia Română, astfel încât să se reducă la minim, riscul de răspândire a virusului.
Sărbătoarea Paștelui pare mai tristă în acest an având în vedere problemele cu care se confruntă întreaga omenire.
Cum participarea la slujba de Înviere este oprită, bisericile ortodoxe din Lugoj și Făget au pregătit un program special de împărțirea a Sfântului Paște, conform ultimelor cerințe guvernamentale, cu voluntarii și consilierii lăcașurilor de cult. La Lugoj, pe platourile tuturor bisericilor, Sfânta Pâine va fi oferită în pahare speciale cu capac, începând de sâmbătă, 18 aprilie, de la ora 12 până spre seară.
“Am considerat că este mai bine să oferim credincioșilor Sfintele Paști înainte de slujba Învierii, pentru a-l putea servi imediat după miezul nopții sau când se vor trezi. A fost și recomandarea Sfântului Sinod și a Centrului Eparhial de a proceda în acest fel. Vom lua toate măsurile de igienă și ordine, astfel încât oamenii să păstreze distanța unii de alții și să se protejeze cu măști și mănuși dacă au. Este mai bine să previi, decât să te tratezi. De asemenea, recomandăm ca paharele cu Sfintele Paști, până la degustare, să fie ținute într-un loc la rece. Cu voluntarii vom avea grijă să distribuim paharele și celor bătrâni și singuri, care nu pot să iasă din casă, cât și bolnavilor”, ne-a spus Prea Onoratul Ioan Cerbu, protopopul Lugojului. La Făget, la bisericile ortodoxe din partea românească și cea maghiară, împărțirea paharelor cu Sfânta Pâine se va face tot ca la Lugoj, sâmbătă. “Vom împărți Sfintele Paști, cu voluntarii și consilierii bisericilor. Acest lucru se va întâmpla pe platourile din fața lăcașurilor de cult în cele mai stricte condiții de prevenție și igienă. Celor bătrâni și celor bolnavi le vom duce Sfintele Paște la domicilii”, ne-a transmis Prea Onoratul Bujor Păcurar, protopopul Făgetului.
Și în satele din estul județului distribuirea Sfintei Pâinii se va face în mod organizat, în funcție de programul anunțat.
Biserica Ortodoxă a prevăzut un set de reguli, care trebuie urmate cu ocazia sărbătorii Paștelui.
”Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, a fost sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, și a fost ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă – Sfintele Paști – vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Personalul va purta mască şi mănuşi de protecţie. Accesul la aceste locuri special, din afara lăcaşurilor de cult, se va organiza în zilele premergătoare vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii, respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare, mască sanitară, distanţă socială de doi metri, marcată în faţa locului special amenajat.
Pentru credincioşii vârstnici şi bolnavi, pâinea sfântă va fi distribuită la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti.
Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.
La ora 12 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii, având candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal – Hristos a înviat! fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.
În prima zi de Paşti, începând cu ora șase dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi, pe lângă cele sfinte şi pachete cu daruri alimentare – ouă, cozonac și dulciuri.
Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei cunoscută ca și A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12, dar fără participarea credincioşilor”, se prevede pentru prima dată, în regulile impuse de Biserica Ortodoxă Română, din ultimul secol, exceptând situațiile impuse de conflicte armate.