Arta bucătăriei turceşti este foarte cunoscută în Europa.
Ea a fost influenţată mult de varietatea şi anturajul multicultural al Imperiul Otoman.
Totuşi, cel mai mare impact asupra gastronomiei turceşti, a făcut bucătăria grecească şi cea a Orientului Mijlociu, dar a primit un amestec şi din tradiţiile bucătăriei antice turceşti ale Asiei Centrale.
Turcia este un adevărat paradis pentru gurmanzi, oferind o experienţă de neuitat prin combinaţia excelentă a gusturilor.
Legumele cele mai frecvent folosite sunt: vinetele, ceapa, capia verde, fasolea, roşiile, usturoiul, castravetele şi lintele.
Salatele de legume sunt cele mai gustoase, dacă se condimentează cu ulei de măsline, lămâie şi iaurt cu usturoi.
Ingrediente
- Păstăi fasole
- carne tocată
- 200g carne tocată (de porc am folosit)
- 500g păstăi galbene (rotunde sau late)
- 1 roşie mare coaptă
- 1 lingură pastă de roşii
- 1 ceapă mare
- 1/2 linguriţă condiment turcesc
- 1/2 legătură pătrunjel
- sare, piper negru
- 2 linguri ulei
- Porţii: 4
Mod de preparare
Păstăilor li se rup capetele şi apoi se rup în bucăţi. 0 În uleiul încins se căleşte ceapa tocată mărunt până se înmoaie bine de tot (cca 10 min).
Se adaugă carnea tocată şi se sotează până-şi schimbă culoarea şi sucul lăsat de ea se evaporă.
Se condimentează cu sare şi piper în timp ce o căliţi.
Se adaugă pasta de roşii şi se mai sotează totul 2 min. Se adaugă condimentul turcesc şi se amestecă bine.
Se adaugă păstăile, roşia dată pe rozătoare, pătrunjelul tocat şi o cană de apă .
Se mai presară sare şi piper.
Se aduce la fierbere, se pune capacul, se dă focul la mediu spre mic.
Se fierbe totul cam 40 minute (verificaţi să fie fierte păstăile şi dacă nu sunt fierte le mai lăsaţi cu capac; amestecaţi de două ori în acest timp). 0 După acest timp sosul trebuie să fie scăzut.
Dacă totuşi e foarte lichid, luaţi capacul şi lăsaţi să scadă (cam 10 minute).