Aleșii Consiliului Județean Timiș, în frunte cu președintele Alin Nica, se vor afla, în zilele de sâmbătă 21 și duminică, 22 septembrie, într-o vizită în Republica Moldova, pentru o ședință comună cu membri Consiliului Raional Nisporeni, sub conducerea lui Ioan Diavor, dar și pentru a participa la Sărbătoarea Națională ”Festivalul Prunei”, dedicată roadelor toamnei.
În urmă cu 24 de ani, la începutul lunii septembrie a anului 2000, o delegație a municipiului Lugoj, condusă de consilierul local Nicu Bădina, a efectuat o vizită de documentare în orașul Nisporeni din Republica Moldova.
Desfășurată ca răspuns la vizita la Lugoj a primarului de Nisporeni, Victor Rusu, deplasarea delegației lugojene în orașul moldovean a avut ca scop identificarea posibilităților concrete de cooperare și, în final, stabilirea unei relații de înfrățire între cele două orașe românești.
Acest obiectiv a fost realizat prin Hotărârea Consiliului Local Lugoj Nr. 89 din 31 mai 2001, ca urmare a votului ”pentru” exprimat de cei 21 de consilieri lugojeni.
”Acum după 23 de ani mă simt onorat că am fost președintele acelei ședințe – eveniment prin care cei 21 de consilieri lugojeni au aprobat, în unanimitate, înfrățirea și cooperarea cu frații noștri moldoveni din orașul Nisporeni. Timpul a dovedit că înfrățirea dintre cele două orașe a fost una fructuoasă, iar, de câțiva ani, parteneriatul s-a extins și între județul Timiș și raionul Nisporeni”, a declarat președintele de ședință de atunci, inginerul Adrian Serendan, actualmente viceprimar, cu atribuții de primar al municipiului Lugoj.
Proiecte numeroase
De la semnarea protocolului de înfrățire și până în prezent relațiile dintre cele două orașe s-au dezvoltat în permanență, materializându-se, în fiecare an, prin vizite oficiale, precum și prin punerea în practică a numeroase proiecte.
Astfel, au avut loc schimburi de experiență și s-au implementat proiecte din domeniul economic, social, administrativ și cultural precum vizita unei delegații de profesori de la Liceul Boris Cazacu din Nisporeni la Liceul Iulia Hasdeu din Lugoj, participarea ansamblurilor folclorice din Nisporeni la Festivalul de Folclor Ana Lugojana; donații anuale ce carte românească către Biblioteca Nisporeni și unități de învățământ din oraș, susținerea copiilor de grădiniță și clasa întâi prin oferirea de ghiozdane și rechizite școlare, asigurarea a cinci sejururi de câte zece zile de vacanță în tabere școlare (timp de cinci ani, cu 40 de elevi plus însoțitori), schimburi de experiență pentru elevii din Nisporeni la liceele din Lugoj, colaborarea cu Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj și acordarea de burse pentru studenții din orașul Nisporeni și Raionul Nisporeni de către Primăria Lugoj.
Schimburi de experiență
De asemenea, s-au desfășurat schimburi de experiență în domeniile medical-cadre medicale din Spitalul Raional Nisporeni la Spitalul Municipal Lugoj, asistență socială-Primăria Nisporeni-Primăria Lugoj, administrativ-primării din raionul Nisporeni-municipiul Lugoj, învățământ-cadre didactice din unitățile școlare Nisporeni la școlile din Lugoj, cultural-prezența actorilor Teatrului Municipal Traian Grozăvescu pe scena Casei de Cultură din Nisporeni, afaceri-întâlniri ale oaspeților din Nisporeni cu oameni din mediul economic lugojean, proiecte investiționale- mediul de afaceri Nisporeni și ADR Vest Timiș.
Numeroase vizite oficiale
Totodată au fost vizite oficiale ale autorităților locale la zilele festive ale orașelor înfrățite Lugoj și Nisporeni, precum și ale județului Timiș și raionului Nisporeni, care s-au concretizat prin susținerea financiară, cu peste 400.000 de euro a Spitalului Raional și Casei de Muzică Nisporeni.Vocația culturală și europeană a Lugojului este confirmată de faptul că urbea de pe Timiș este înfrățită cu zece orașe de pe bătrânul continent: Orleans (Franța), Jena (Germania), Szekszard, Mako (Ungaria), Nisporeni (Republica Moldova), Monopoli (Italia), Assos-Lecheo (Grecia), Vârșeț, Veliko Gradiște (Serbia) și Kriva Palanka (Macedonia de Nord).