Un deosebit parteneriat a luat naștere anul trecut, în ciuda pandemiei care a pus pe pauză numeroase activități, inclusiv în domeniul educației ori în cel cultural.
Doi vechi colegi și prieteni, Claudia Crețiu, profesor de pian la Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu” și Cătălin Crețu, cercetător științific și conferențiar la Universitatea Națională de Muzică București au dat startul unui frumos parteneriat între cele două instituții.
Prin intermediul PerformArt, asociația pe care o conduce, Cătălin Crețu s-a implicat în creșterea performanței interpretative a micilor muzicieni ai țării, astfel încât trimite mari interpreți și profesori ai Universității de Muzică din București în toate orașele țării unde se află școli de muzică, organizând masterclass-uri stilistico-interpretative, fizic sau online.
Anul acesta a avut loc ediția a II-a la Școala de Muzică ”Filaret Barbu” din Lugoj. Conf. univ. dr. Delia Pavlovici s-a aplecat cu nespusă gingășie asupra micilor pianiști: Isaac Florea, Miriam Godja, Alexandru Moț, Patricia Roșca, Laurențiu Stoian, Christian Covaci și Lynet Bordea, elevi ai profesoarelor Carmen Schöner, Claudia Crețiu, Raluca Miclăuș și Erszebet Spanache.
Violoniștii Sara Farcaș și Daris Crețiu, elevi ai profesoarelor Valentina Vasiliu și Lavinia Popeț Furdui, au fost îmbogățiți din punct de vedere muzical de dăruirea marii violoniste a României, conf. univ. Luminița Burcă.
Catedra de clarinet a participat fizic, maestrul Emil Vișenescu venind personal de la Liceul de Muzică ”Ion Vidu” din Timișoara. Astfel că împreună cu prof. Lucian Costi, clarinetiștii Constantin Marcu, Andrei Anton și Tudor Popa au avut parte de clipe minunate, împărtășind din tainele muzicii.
Laurențiu Stoian va participa și la masterclass-ul de flaut cu conf. Cătălin Oprițoiu, Laurențiu fiind elev al prof. Dumitru Palangiuc la instrument secundar.
”Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu” are un viitor frumos prin acești copii talentați, ducând mai departe numele orașului nostru, Lugoj, orașul muzicii. Mulțumim Cătălin Crețu și dragi maeștri ai Universității Naționale de Muzică din București”, a declarat prof. Claudia Crețiu.
Seria de masterclass-uri reprezintă o mare onoare, bucurie și totodată o excelentă posibilitate de progres pentru micii artiști.