Primăria Municipiului Lugoj a încheiat un protocol de colaborare cu Apele Române, ce vizează realizarea unor lucrări de decolmatare – consolidare a insulei din cartierul Cotu Mic.
Inițiativa este una foarte importantă pentru lugojeni, în perimetru având loc încă din luna februarie a acestui an numeroase acțiuni de igienizare, curățare a vegetației, plantare de copaci și reamenajare, prin intermediul proiectelor ”Lugojenii își îngrijesc insula!” (Asociația Verde de Banat), ”Punem insula pe hartă” (Grup Civic de Inițiativă Locală) și ”Oameni pe Insulă” (Asociația Alternativei Sportive) cu finanțare prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.
Până la intervenția asociațiilor și a voluntarilor, insula avea accesul închis pentru locuitorii și vizitatorii orașului, fiind utilizată doar de câteva persoane care practică tenisul de câmp la nivel amator, activitate care ocupă o suprafață amenajată cu terenuri de tenis de câmp de doar 4.000 mp, dintr-un total de aproape șase hectare de spațiu verde.
Intervenții urgente și necesare
Deși insula din Cotu Mic are deja o nouă înfățișare, mai îngrijită și mai atractivă, iar tot mai mulți lugojeni aleg să își petreacă aici timpul liber, zona este în continuare inundabilă, motiv pentru care niciun investitor nu este interesat să creeze noi spații de recreere, până la consolidarea malurilor.
”În urma solicitării Primăriei Municipiului Lugoj, a fost încheiat un protocol de colaborare între ABA Banat și Primărie, care va asigura logistica necesară începerii unor lucrări de prevenire și apărare împotriva inundațiilor pe râul Timiș, pe tronsonul insulei din cartierul Cotu Mic, situată între malurile râului Timiș. Este vorba despre lucrări de decolmatare și de consolidare a malurilor insulei. ABA Banat va executa aceste lucrări cu utilajele din dotare, iar Primăria Lugoj va achiziționa piatra necesară pentru consolidarea malurilor și va asigura combustibilul necesar pentru utilaje. Lucrările vor începe luna aceasta și vor dura până la sfârșitul anului 2022”, transmit reprezentanții Apelor Române Banat.
Consolidarea insulei poate atrage investitori
O rază de speranță se întrezărește și în ceea ce privește refacerea bazinului și a bazei de agrement de pe insulă. Potențialul locului ar putea fi exploatat cu folos de un investitor privat.
”Urmează să achiziționăm ștrandul de pe insulă de la Meridian. Au fost aprobate deja rapoartele de evaluare în consiliul local. Ștrandul va fi operat de către un operator privat, în urma unei licitații”, explică primarul Claudiu Buciu.
Pe insulă s-au mai desfășurat numeroase acțiuni de identificare și mapare a speciilor de plante, arbuști, arbori și mici mamifere care fac parte din biodiversitatea zonei, dar și activități recreative.
Restabilirea acestui spațiu comun a reușit să trezească interesul locuitorilor pentru a-și petrece timpul în aer liber, într-un cadru natural chiar în centrul orașului, iar acest fapt îi va motiva să se alăture grupurilor de voluntari care vor participa la acțiunile de ecologizare, amenajare și întreținere organizate în viitor.