Un eveniment inedit va avea loc astăzi, de la ora 10, în Parcul “George Enescu”.
Cu acest prilej, Proiectul “Coder Dojo”, susţinut de Casa “Flora” din Lugoj, îşi va desfăşura o nouă sesiune în aer liber.
Elevi ai Colegiilor “Brediceanu” şi “Hasdeu” îşi vor etala cu acest prilej invenţiile în domeniul programării: o maşinuţă-robot dotată “inteligenţă” proprie şi un radio care poate cânta oricând play-listul favorit al posesorului.
Robert Ihnatişin, de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”, va prezenta proiectul “Control prin Bluetooth”.
“Este o maşină de jucărie pe care am demontat-o şi i-am instalat un minicomputer „Arduino Uno”, precum şi o conexiune pentru Bluetooth. Maşinuţa o voi controla prin telefonul mobil, cu un program modificat de mine. Am dotat-o şi cu un senzor de distanţă. Astfel, dacă trimit comanda de pe mobil, maşinuţa va merge singură, alegând un traseu fără obstacole. Iar dacă întâlneşte unul, ea se va întoarce. Am dotat maşinuţa-robot cu o carcasă de fibră de sticlă şi i-am montat la interior un ventilator pentru răcire”, explică Robert.
Celălalt proiect, intitulat „Own Radio” („Propriul tău radio”), va fi prezentat de Andrei Ţenescu de la Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”. Andrei spune că „ideea este un radio foarte accesibil publicului, ieftin şi uşor de folosit. Muzica de pe un radio concetat la internet se sincronizează cu propriul play-list, biblioteca audio a utilizatorului, de pe Dropbox, Google Drive sau altele compatibile”.
Proiectul „Own Radio”, în care Andrei Ţenescu s-a ocupat de partea de soft, iar colegul lui Viorel Baicu a făcut aplicaţia de pe telefon, a obţinut
Premiul I la recentul concurs „Grigore Moisil” de la Lugoj.
CoderDojo este o mişcare la nivel global, în cadrul căreia tinerii cu vârste între 7 şi 17 ani sunt invăţaţi să programeze. La Lugoj, mentorul coordonator al proiectului este Miruna Damian, iar organizator al evenimentului – Monica Niga.