Palatul „Sfântul Vasile”, impunătoarea clădire de pe strada Caransebeşului, împlineşte în acest an 100 de ani de la inaugurarea sa, ca Instuitut Teologic Greco-Catolic.
Palatul „Sfântul Vasile”, impunătoarea clădire de pe strada Caransebeşului, împlineşte în acest an 100 de ani de la inaugurarea sa, ca Instuitut Teologic Greco-Catolic.
Clădirea dominată de mozaicul „Sfântul Vasile cel Mare”, operă a pictorului academic Virgil Simonescu şi operă de artă din Patrimoniul naţional, este acoperită de schele.
Se repară peste 1.200 m.p. de acoperiş
„Încercăm măcar parţial să reparăm acoperişul, care a devenit o problemă din cauza stării sale de degradare. Nu este vorba despre toată lucrarea, noi am mai lucrat şi în alţi ani la partea din spate a clădirii, care este în formă de H.
O latură a acelui H este deja făcută, iar acum lucrăm la partea de la stradă, unde sub streşini a căzut de multe ori mortarul, s-a desprins tencuiala şi aşa mai departe. Se fac reparaţii, se schimbă jgheaburi, se înlocuiesc grinzile şi cornii putrezi de la acoperiş, pe o suprafaţă foarte mare, de 1.200 mp.
Acoperirea se va face cu material modern, Lindab. Lucrările sunt costisitoare, dar trebuie făcute – doar schela montată la stradă de o firmă din Timişoara, pe care lucrează muncitorii, ne-a costat 4.000 de euro, cu tot cu montarea ei.
Cu acest prilej, faţada Palatului „Sfântul Vasile” va căpăta o culoare luminoasă, mai deschisă, un crem cu alb”, ne-a declarat PSS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic al Lugojului.
Restaurare după o poză de epocă reprodusă în „Redeşteptarea”
Interesant este că la restaurarea Palatului „Sf. Vasile cel Mare”, PSS Alexandru Mesian s-a inspirat şi dintr-o fotografie publicată în numărul 1084 al săptămânalului Redeşteptarea, la rubrica „Pagina cu amintiri”.
PSS Alexandru Mesian spune că „în fotografia publicată în suplimentul ziarului dumneavoastră, care înfăţişează toate cele trei turnuri ale clădirii, am găsit un element interesant: toate acestea aveau cruci montate pe ele. Am apelat la o firmă din Timişoara specializată în realizarea de cruci care se montează pe biserici, ca să redăm şi acest aspect istoric”.
Fără schelă, lucrările de restaurare ale impunătoarei clădiri de pe str. Caransebeşului se ridică la peste 20.000 de euro.