Organizaţia ”Salvaţi Copiii” marchează în acest an Ziua Internaţională împotriva abuzului şi a violenţei asupra copilului (19 noiembrie) şi Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie) prin demararea strângerii de semnături
Organizaţia ”Salvaţi Copiii” marchează în acest an Ziua Internaţională împotriva abuzului şi a violenţei asupra copilului (19 noiembrie) şi Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie) prin demararea strângerii de semnături pentru un Manifest care susţine nevoia reformării politicilor publice, a practicilor curente şi a mentalităţilor în ceea ce priveşte sănătatea mentală a copiilor şi metodele de educare a acestora.
Acest demers face parte din Campania ”Ascultă-i sufletul”, lansată de Salvaţi Copiii în luna septembrie, pentru a conştientiza şi pentru a educa adulţii – autorităţi, părinţi, educatori – în legătură cu importanţa satisfacerii nevoilor psiho-emoţionale ale copiilor şi a folosirii unor metode pozitive de educare a acestora. Sloganul campaniei este ”Trupul se vindecă. Sufletul nu!”, tocmai pentru a atrage atenţia asupra efectelor pe care le are violenţa asupra echilibrului emoţional al copilului.
Primul semnatar al Manifestului a fost dr. Cristian Andrei. Textul se regăseşte în variantă electronică şi poate fi susţinut de toţi doritorii prin semnarea petiţiei online pe siteul Salvati Copiii www.salvaticopiii.ro sau pe http://www.petitieonline.com/manifest_impotriva_violentei_la_adresa_copiilor
”Manifestul împotriva violenţei la adresa copiilor” enunţă cinci principii de bază pentru creşterea şi educarea copiilor, pe care părinţii, educatorii, profesorii şi autorităţile să le aibă în vedere în permanenţă pentru a-i putea creşte şi educa într-un mod echilibrat şi armonios: *Copiii sunt buni – eventuale comportamente nepotrivite sunt de fapt expresia unor nevoi, frustrări, stări pe care altfel el nu ştie să le exprime. *A creşte un copil înseamnă a construi un destin şi a forma un adult – aşadar metodele violente şi agresive de creştere a copiilor le afectează evoluţia şi comportamentul lor ca viitori oameni maturi. *A creşte un copil este o Responsabilitate – iar aceasta revine tuturor adulţilor şi membrilor societăţii. *A educa un copil înseamnă a-l învăţa cum să trăiască printre oameni, astfel încât să fie în pace cu sine însuşi şi să-şi găsească locul care i se potriveşte în societate: Bătaia, umilirea, agresivitatea verbală şi emoţională, lipsa respectului nu educă un copil. Doar îi distrug sufletul. Violenţa nu corectează niciodată un comportament negativ, ci inhibă reacţiile fireşti. Copilul ajunge să experimenteze dezechilibre în relaţia cu sine şi cu ceilalţi. *Un copil porneşte în viaţă fără un bagaj de cunoştinţe, el urmând să înveţe pas cu pas de la adulţi cum să se comporte.
Pornind de la aceste principii, Manifestul solicită: *Schimbarea practicilor incorecte de educare a copiilor din societatea românească. *Crearea de către instituţiile abilitate ale statului de politici publice noi, moderne, adaptate cerinţelor actuale ale societăţii, care să permită dezvoltarea şi implementarea unei strategii naţionale pentru educaţie parentală precum şi a strategiei de sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor, în conformitate cu recomandările facute de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului. *Schimbarea de către părinţi şi educatori a practicilor de educaţie a copiilor, folosind metode care să sprijine formarea şi modelarea personalităţii armonioase a acestora. *Implicarea societăţii civile şi a mediului privat pentru asumarea programelor de educare pozitivă a copiilor. *O atenţie sporită din partea adulţilor faţă de nevoile psiho-emoţionale ale copiilor, cu alte cuvinte: ADULŢII SĂ ASCULTE SUFLETUL COPIILOR!
De altfel, organizaţia Salvaţi Copiii a demarat deja consultări cu autorităţile pentru dezvoltarea acestor două strategii, în conformitate cu recomandările adresate României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului în anul 2009.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/manifest.jpg”}