Lugojul se pregătește de festival. Orașul Jazz – ediția 2022 se va desfășura în perioada 22 – 24 iulie.
Evenimentul va avea loc pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Lugoj și în împrejurimi. Vor fi amplasate două scene și vor fi amenajate o zonă de food court și una de expoziție cu vânzare de produse ale artizanilor locali.
În plus, va exista un perimetru dedicat workshop-urilor susținute de artiștii participanți la festival și nu numai, o zonă pentru activități dedicate copiilor și una de relaxare.
Accesul la festival este liber. Programul concertelor este următorul: vineri, 22 iulie, între orele 19:00 – 23:00, Lucian Crista Trio, Balkanamera, Bega Blues Band, VanDerCris. Sâmbătă, 23 iulie, între orele 19:00 – 23:00 vor evolua Vali Ivănescu și Springtime, Lucian Nagy Quartet, Nicolas Simion Trio, Éles Gábor Trió. Duminică, 24 iulie vor urca pe scenă, între orele 19:00 – 23:00, Sárosi Péter & Azara Cobzality, FanQbello și Maria Răducanu.
Evenimentul este organizat de Asociația Trib’Art și finanțat din bugetul local al Primăriei Municipiului Lugoj.
În continuare, iată și prezentările unora dintre artiștii invitați, așa cum ne-au fost oferite de organizatori.
Éles Gábor Trió s-a format în 2009, la Budapesta. Scopul a fost acela de a crea o muzică prin care fondatorul să își poată exprima toate visele artistice. Muzica celor de la ÉGT este un amestec profund de blues, soul, funk, rock și jazz modern. În cei mai bine de zece ani de existență, trupa a cântat la festivaluri din Ungaria, Belgia, Finlanda și România.
Sárosi Péter & Azara oferă publicului solo-uri de pian ce se împletesc armonios cu cele la saxofon, într-o construcție muzicală inteligentă. Înalta calitate a creațiilor muzicale ale trupei reușește să poarte publicul prin stări vibrante la fiecare reprezentație.
Considerat muzicianul român de jazz cu cea mai impresionantă discografie, Nicolas Simion a plecat din țară înainte de 1989, iar la Viena a avut prima oportunitate de a lucra cu muzicieni occidentali precum Art Farmer, Leo Wright, Idris Muhammad, Jim Pepper, Harry Sokal și Christian Muthspiel. Nicolas simion a fost distins cu Premiul Körner, în 1996, pentru muzica de balet “Piața neterminată”, o lucrare comandată de Ministerul Culturii din Austria. În 2015, Simion a fost distins cu Premiul WDR Jazz la categoria Improvizație.
Cobzality este cel mai fresh proiect electro – world music din zona premium a industriei muzicii alternative din România, inspirat de folclorul autentic românesc, de obiceiuri şi tradiţii, amestecând o gamă variată şi surprinzătoare de instrumente de percuţie şi de suflat acustice cu sunete moderne sintetizate sau elemente de muzică electronică şi sound design.
Trupa FanQbello a fost fondată în 2008 de toboșarul Daniel Sapcu și regretatul saxofonist Heribert Kroll (1958-2011). Ideea principală a fost de a crea muzică jazz modernă prin structuri ritmice complexe și acorduri care să atragă pasionații oricărui gen muzical. În 2011, saxofonistul Jiri Halada s-a alăturat trupei, aducând o nouă energie cu sunetul său modern și dragostea pentru muzica funk. Jiri a dat un suflu proaspăt compozițiilor Loredanei și ale lui Daniel, făcând muzica mai curajoasă, plină de viață, funky și modernă. Ultima piesă a puzzle-ului a venit în 2017, când uimitorul basist de renume mondial Wojtek Pilichowski s-a alăturat trupei.
„Orașul Jazz” prilejuiește întâlnirea publicului lugojean cu minunata artistă Maria Răducanu, prezentată astfel de către organizatori: ”Șarmul Mariei Răducanu este absolut năucitor. O apariție care nu are cum să nu îți lase o amprentă pe suflet. Trăiește fiecare notă pe care o interpretează la nivel celular. Vocea-i asemănătoare cu a unei soprane te poartă când pe marile scene de operă ale lumii, când prin vechile restaurante de mahala. De la lin la puternic, de la strigăt la șoaptă, vocea Mariei Răducanu îți stârnește întreaga ființă precum un uragan. Atât de profundă este și atât de mult reușește să transmită.
Măiestria și lejeritatea interpretativă îl fac pe cel căruia vocea-i distinsă a Mariei îi atinge urechile să se piardă și să se regăsească, să zâmbească și să se întristeze, să plutească printre îngeri și să se înrădăcineze din nou în pământ.
Atunci când interpretează, Maria coboară în adâncul propriei ființe, scotocind până la ultima simțire, ca să aducă la suprafață, ca din miezul pământului, cele mai profunde trăiri. Diversitatea interpretărilor Mariei pornește de la jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și ajunge până la fado cu muzică populară românească. De altfel, cântă, în stilu-i unic, piese din repertoriul Mariei Tănase, cu care a fost comparată adesea”.
Pe scena a doua, ambianța sonoră va fi realizată de Zeelovee (orele 13-15) și DJ Dubase (16-19). În zilele de 22, 23 și 24 iulie vor avea loc mai multe workshopuri muzicale. În 22 iulie, lugojenii sunt invitați la ”Jazz Duo” – Johnny Bota și Toni Kuhn (orele 12-13), și ”instrumente de suflat” – Lucian și Florian Nagy (orele 15 – 16). În 23 iulie, între orele 12-13, va avea loc un atelier de percuție, prezentat de Simona Savii, iar între orele 15 – 16, Vali Ivănescu și Andreea Vlas vor prezenta ”duo chitară – voce”. În 24 iulie, este rândul lui Daniel Sâpcu și Robert Magheți să prezinte un worksop dedicat tobelor electronice (orele 12-13), iar de la ora 15, cunoscutul artist Ionuț Dorobanțu va susține un worshop de chitară.