Bătrânele biserici din zona Făgetului, monumente istorice de interes national au început să aibă parte de vremuri mai bune, după ce zeci de ani au fost lăsate de izbelişte. Jumătate dintre ele au fost restaurate în ultimii doi ani. În această fază, aproape de finalizare, se află şi lăcaşul de cult din localitatea Curtea, al cărui turn s-a prăbuşit în interiorul bisericii în urmă cu câţiva ani.
Mitropolia Banatului, prin secretariatul pentru culte din cadrul Ministerului Culturii a reuşit să atragă în ultima perioadă tot mai multe fonduri pentru restaurarea bisericilor de lemn din estul judeţului, majoritatea construite în secolul XVIII şi aflate într-un proces avansat de degradare în ultimul sfert de veac.
Au fost refăcute lăcaşurile de cult din Băteşti, Dubeşti, Poieni, Zolt, Margina, Groşi şi Bulza. La acestea, lucrările au fost efectuate de firme din Satu Mare şi Maramureş, cu fonduri guvernamentale.
În toamna anului trecut a sosit şi rândul Bisericii “Sf.Cuvioasă Parascheva”, construită în anul 1794, căreia i s-a prăbuşit clopotniţa în interior. Lucrările au fost realizate de o firmă specializată din Timişoara, cu fonduri provenite de la Mitropolia Banatului, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Curtea şi credincioşii din sat.
”La restaurarea bisericii din lemn ne-au ajutat foarte mult şi locuitorii satului, care au făcut donaţii, fiecare după putere. Sunt oameni cu credinţă în Dumnezeu, care oferă sprijin în orice situaţie”, ne spunea Mircea Grecu, primarul comunei.
Lăcaşul de cult beneficiază acum de acoperiş şi turn nou, însă lucrările nu sunt finalizate integral.
”S-a înlocuit tot acoperişul cu şindrilă tratată şi s-a construit o nouă clopotniţă. Deşi în trecut partea de sus a bisericii a fost degradată, pictura nu a avut de suferit, pentru că am reuşit să o protejăm. La sfântul lăcaş mai trebuie să înlocuim doar tălpoanele”, ne-a declarat P.O Bujor Păcurar, protopopul Făgetului.
În zona de est a judeţului există 14 biserici monumente istorice incluse în patrimoniul naţional.
În suferinţă se mai află cele din Româneşti, Jupâneşti, Crivina de Sus, Coşeviţa, Pietroasa şi Povergina, lăcaş de cult care trebuie refăcut aproape în totalitate, după ce a fost distrus de un incendiu.
În medie, lucrările de restaurare se ridică la o valoare cuprinsă între 100.000 şi 150.000 lei, pentru fiecare biserică.