Universitatea Europeană “Drăgan” a încheiat marţi, 28 octombrie, protocolul de colaborare cu Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism pentru a veni în sprijinul absolvenţilor de studii superioare şi medii din Lugoj, promoţia 2014, care doresc să acceseze cu uşurinţă locuri de muncă. Colaborarea îi vizează pe tinerii absolvenţi şi potenţialii antreprenori din oraş care pot participa la programe naţionale cu finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat.
„Noi, la Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, avem o serie de programe şi proiecte care vizează tocmai crearea de locuri de muncă şi creşterea competitivităţii IMM-urilor. Printre acestea, se numără şi o serie de programe care vizează susţinerea antreprenorilor tineri. Avem România Hub, ţara tinerilor întreprinzători, un program în care se desfăşoară o serie de ateliere de lucru, este un program gratuit, fără buget, în care tinerii, studenţii, întreprinzătorii sau potenţialii întreprinzători pot să participe la aceste ateliere de lucru atât pentru dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale, cât şi pentru creşterea competitivităţii lor. Avem programe cu finanţare de la bugetul de stat şi o serie de alte facilităţi dedicate exclusiv tinerilor”, ne-a declarat Anca-Laura Ionescu, Secretar de Stat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.
Prin programul „Locuri de muncă subvenţionate” se urmăreşte dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale tinerilor absolvenţi. Întreprinderile mici, mijlocii şi microîntreprinderile pot primi subvenţii de la stat dacă vor angaja tineri absolvenţi din promotia 2014, pe o perioadă de minimum şase luni şi de maximum 12 luni.
„Sunt programe care nu implică, la fel ca şi pe fonduri europene, o documentaţie stufoasă sau nu sunt greoaie, sunt uşor accesibile. Ne dorim ca Lugojul să prospere pe această parte, pe partea de antreprenoriat, pe partea de dezvoltare a afacerilor. Avem programe pentru locuri de muncă subvenţionate, pentru tineri, pentru tinerii absolvenţi de 2014 atât din punct de vedere al studiilor superioare, cât şi pentru absolvenţii de studii medii. Chiar dacă ei sunt beneficiarii direcţi, beneficiarii indirecţi sunt firmele care beneficiază de 1.300, respectiv 900 de lei net salar subvenţie de la departamentul nostru”, a spus Darius Vodă, director de cabinet al Secretarului de Stat pentru IMM-uri.
Toate procedurile de înscriere la aceste programe pot fi accesate pe site-ul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism.
„Acolo sunt procedurile cu paşii care trebuiesc urmaţi, sunt o serie de formulare, pe care trebuie să le completeze. Comparativ cu procedurile de pe fondurile europene, sunt doar câteva formulare de completat, totul se întâmplă online, dacă pot să spun aşa, nu există maculatură, documente, dosare de adus. Totul este online, transparent, nu suntem pe principiul primul venit, primul servit. Aşteptăm tinerii să se înscrie în programele noastre şi să profite de aceste oportunităţi pe care le avem în departament”, a mai spus Anca-Laura Ionescu.
Prin demersul pornit la Lugoj, Universitatea Europeană “Drăgan” doreşte să vină în ajutorul absolvenţilor săi pentru încadrarea pe piaţa muncii.
„Tinerii trebuie să-şi dezvolte spiritul antreprenorial şi trebuie să beneficieze şi să profite de orice oportunitate care li se oferă. Dorim ca acest parteneriat să nu rămână doar la faza pe hârtie, pe un petec de hârtie semnat şi scris, dorim să-l transpunem în practică şi nu doar pentru acest an universitar, ci şi pentru anii universitari următori. Aşteptăm studenţii să ne contacteze la sediul Universităţii Europene „Drăgan”, aşteptăm, de asemenea, angajatorii de la întreprinderile mici şi mijlocii din Lugoj să ne viziteze”, a conchis prof. univ. dr. Persida Cechin-Crista, rectorul Universităţii Europene „Drăgan”.
Pentru mai multe informaţii despre oportunităţile pe care le au şi sprijinul oferit de statul român, tinerii şi antreprenorii pot obţine informaţii şi de pe site-ul www.aippimm.ro.