Mai multe persoane au reclamat faptul că o nouă metodă de înşelătorie și-a făcut loc în Lugoj, mirajul fiind de această dată posibilitatea ca unul dintre membri familiei să devină model în diverse reviste şi cataloage.
Astfel, patru membri ai unei firme aparent cunoscută în capitală au sosit în municipiu și pe motiv că nu toată lumea își poate permite să ajungă la București pentru a deveni celebru, călătoresc prin țară pentru a promova înfloritoarea industrie.
Una dintre victime este Anamaria G., care a fost abordată pe stradă de reprezentații firmei respective, în timp ce își plimba copilul, motivul invocat de aceştia fiind frumusețea deosebită a băiatului.
De aici și până la momentul când victima a scos din buzunar sume însemnate de bani nu a mai fost decât un pas.
”Două persoane m-au oprit pentru a-mi propune o colaborare cu o firmă ce se ocupă cu promovarea fotografiilor profesioniste pentru cataloage, reviste etc. Mi-au vorbit într-un ritm foarte alert, pesemne că își știau foarte bine discursul. Amăgită cu promisiuni am fost condusă într-un spațiu închiriat unde mi s-a cerut suma de 80 de lei pentru înscriere. Însă acesta a fost doar începutul”, explică Anamaria G.
Pasul următor a constat într-o altă întâlnire între părinte și reprezentanții firmei, de data aceasta în cu totul alt sediu.
”La sediul respectiv erau două femei și doi bărbați. Mi-au spus vrute și nevrute și m-au convins să merg mai departe în colaborarea cu firma pe care o reprezintă, mi-au făcut un contract, însă când a venit vorba de semnat, mi s-a indicat cu degetul de către una dintre femei exact fraza pe care doreau ei să o citesc, în care se promovau beneficiile pe care le aduce o viitoare colaborare. Mi-au solicitat achitarea sumei de 200 de euro, însă condiționată de faptul că trebuie să achit această taxă până la ora 17. Mi s-a spus că în urma achitării acestei sume copilul meu va avea o ședință foto profesionistă și un album foto profesionist, însă singura ședință a constat în câteva poze făcute cu un aparat de fotografiat mic, în timp ce băiatul se juca, nimic profesionist, iar de album nici nu s-a mai adus vorba. De asemenea, mi s-a promis ca în urma semnării contractului, duminică (n.r. 8 noiembrie) sunt așteptată la o ”ședință” în cadrul căreia voi primi albumul și drept răsplată suma de 500 de euro. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, ba mai mult nici firma nu mai este de găsit. Pe ușa vechiului sediu este trecut un afiș cu un număr de telefon și informația că firma își schimbă locația, însă în momentul în care am apelat acel număr mi s-a răspuns într-o manieră deloc profesională din care reieșea faptul că nu există nicio firmă, că nu se știe despre ce discut”, completează Anamaria G.
Părinții sunt deciși să înainteze plângere penală împotriva firmei respective, iar așa cum aceștia afirmă, cu toate că nu speră la recuperarea prejudiciului, își doresc ca măcar alte persoane să fie scutite de achitarea unor sume de bani în schimbul unor promisiuni frumoase.
În momentul de față la Inspectoratul Județean de Poliție Timiș nu sunt depuse plângeri cu privire la aceste firme, dar metoda devine din ce în ce mai cunoscută pe străzile orașelor.
Redactorii săptămânalului Redeşteptarea au încercat să ia legătura telefonic cu reprezentanţi ai firmei, iar după mai multe încercări de a apela numărul de telefon afişat la sediu, răspunsul a fost…”ce agenţie, domnule, nu e nicio agenţie!”.
A doua zi o altă voce a explicat că firma există, dar îşi schimbă sediul şi în concluzie să aşteptăm pentru a fi contactaţi.