Povestea profesoarei Olga Silistraru, refugiată din Basarabia, are o puternică amprentă personală: tatăl ei a fost angajat al Ministerului de Finanţe, iar socrul fusese deputat în Sfatul Ţării, care a votat unirea Basarabiei cu România.
“Eu am fost singură la părinţi. Tatăl meu, Anastasie Sălcuceanu, făcuse în ţară Academia Comercială, secţia Finanţe Bănci şi fusese trimis în Basarabia, ca şef al administraţiei financiare din Criuleni. Era angajat al Ministerului de Finanţe, responsabil cu colectarea finanţelor pentru statul român din acea zonă a Basarabiei”, îşi începe povestea profesoara Olga Silistraru din Lugoj.
A salvat banii statului cu două ore înainte de venirea sovieticilor
“În 1940, la ştirea că Basarabia va fi ocupată, tata a convocat toţi angajaţii. Casierul a făcut totalul şi a predat banii statului, cu chitanţier, către tatăl meu. Plecarea a fost foarte precipitată, sovieticii aveau să vină după numai două ore. Tata avea însă informaţiile şi, înainte de a tăia toate legăturile telefonice, a luat legătura cu Prefectul şi au decis pe cont propriu să salveze banii statului. A luat banii din casă, cu chitanţierele şi i-a predat în România, la Buzău. El a plecat cu mama, iar eu am rămas la bunici, pe malul Nistrului, la Căzăneşti.
M-au asigurat că voi fi scoasă de acolo prin Crucea Roşie Internaţională, dar nu a mai fost nevoie, pentru că familia a revenit odată cu armata română. Desigur, la momentul 1944 am plecat din nou, aveam şase ani pe atunci, dar îmi amintesc că a fost o adevărată dramă”, adaugă profesora Silistraru.
În arhiva familiei sunt păstrate şi acum documentele originale de transport, ceea ce este o rarirate la nivelul masei de strămutaţi din acei ani. Documentul emis la Orhei, la 20 martie 1944, pe numele Irina Sălcuceanu (mama Olgăi), are următorul text: “Foaie de drum pentru bagaje cu trenuri de călători aparţinând evacuaţilor pe numele Irinia Sălcuceanu, profesiunea: casnică, evacuată din oraşul Orhei, este îndreptăţit(ă) în baza acestei foi de drum să-şi transporte cel mult 60 kg de bagaje de la Chişinău până la Moţăţei, în contul Ministerului Afacerilor Interne. Dată la Orhei, 20 martie 1944, semnat: directorul general CFR g-ral T.C. Chezeanu”. În document apare şi suma de 1.350 de lei, valoarea suportată de Minister.
Al doilea refugiu: şansa unei vieţi normale, dată de diferenţa între “mic burghez” şi “exploatator”
Tatăl Anastasie era originar din Craiova.
La început, familia Sălcuceanu a vrut să rămână acolo, dar, din cauza bombardamentelor, a ajuns în Caraş, la Cornereva, iar de aici, via Caransebeş, la Lugoj. Desigur, drama nu a luat sfârşit odată cu plecarea forţată din Basarabia: “Când am dat la facultate, erau 100 de locuri pentru cei cu origine sănătoasă (ţărănime, muncitorime) şi doar 10 pentru cei proveniţi din aşa-zisa mică burghezie, adică cu origini nesănătoase, unde mă încadram eu. Am trecut însă şi peste acest handicap. Vreau să vă spun că, în 1947, la venirea comuniştilor, chiar şi ei au apreciat loialitatea faţă de statul de drept şi aprecierea normelor juridice de care a făcut dovadă tatăl meu, care a fost încadrat la mica burghezie.
Tata a fost cinstit şi de aceea nu l-au încadrat ca “exploatator”, ceea ce era perfect posibil, el fiind angajat la Ministerul de Finanţe. Din fericire, cei angajaţi la finanţe de către comunişti erau analfabeţi, abia ştiau să se iscălească şi au trebuit să apeleze la cadre cu experienţă, de specialişti, cum era tata. Atunci l-au scos din închisoare şi pe ministrul de finanţe Vijoli, pentru că nu ştiau să gestioneze finanţele statului”.
“Revanşa” unei refugiate: a predat doi ani gratis, la Şcoala din Căzăneşti, pentru afirmarea limbii române
După 1990, profesoara Olga Silistraru a trecut din nou Prutul şi a predat la Şcoala din Căzăneşti timp de doi ani, fără pretenţii financiare. Matcaş, ministrul Învăţământului din Republica Moldova, a fost impresionat de acest gest şi chiar i-a oferit un post la Chişinău, dar Olga Silistraru a rămas la Căzăneşti, convinsă fiind că spiritul românesc trebuie să reziste la sat. După cei doi ani, a organizat mai multe transporturi de carte românească pentru Basarabia şi a mijlocit schimburi de elevi de ambele maluri ale Prutului.
“Prin tot ceea ce am făcut, eu am vrut să contribui la ideea pentru care a luptat înaintaşul familiei, socrul meu Timotei Silistraru, care a fost deputat în Sfatul Ţării în 1918, şi care a votat, alături de Pann Halippa şi de alţii, pentru alipirea Basarabiei la România”, ne-a mai declarat profesoara Olga Silistraru.