Curtea de Apel Timişoara a emis sentinţa finală într-un dosar de vătămare corporală, în care un tânăr aflat pe scuter a fost grav rănit, în mai 2011.
Curtea de Apel Timişoara a emis sentinţa finală într-un dosar de vătămare corporală, în care un tânăr aflat pe scuter a fost grav rănit, în mai 2011.
Accidentul s-a produs pe strada Ţarinii din Făget. Ciprian Ardelean avea maşina Peugeot parcată în faţa casei, cu spatele la drum, şi a vrut să plece de pe loc. S-a urcat în maşină şi a dat cu spatele, fără să se asigure. Din partea stângă venea mopedul condus de Adrian Nicuşor Munteanu, un tânăr de 17 ani din localitate. Alături de el, pe moped, se afla un alt tânăr, Ionuţ Sergiu Dubei.
„A încercat evitarea contactului cu autoturismul prin viraj spre dreapta, sigur frânând, dar a acroşat uşor autoturismul, după care datorită manevrei efectuate şi a vitezei relativ ridicate pentru acea manevră, a pierdut controlul, intrând pe acostament, unde diferenţa de aderenţă au dus la răsturnarea mopedului, glisarea acestuia pe acostament, urmată de oprirea sa în apropierea unui autovehicul parcat”, au descris procurorii modul de producere a accidentului.
Situaţie rară: ambii conducători auto găsiţi vinovaţi
În urma accidentului, Ionuţ Sergiu Dubei, pasager pe scuter, a fost grav rănit, necesitând 150 de zile de îngrijri medicale. Ancheta a stabilit că atât conducătorul mopedului, cât şi şoferul maşinii sunt vinovaţi de accident. Conform judecătorilor din Făget „se poate reţine o culpă comună a şoferilor în proporţie de 50 la sută” pentru producerea accidentului.
Victima şi-a retras plângerea formulată faţă de tânărul care a condus mopedul astfel că faţă de acesta s-a dispus încetarea procesului penal.
Şoferul maşinii a fost, însă, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, judecătorii reţinând că a încălcat articolele din legislaţia rutieră conform cărora „conducătorul de vehicul care execută o manevră de mers cu spatele, este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face, fără să perturbe circulaţia, sau să pună în pericol, siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”. De asemenea, judecătorii au reţinut că şoferul a încălcat şi articolul din lege care prevede că ,,se interzice mersul înapoi cu vehiculul, de pe proprietăţi alăturate drumului public”.
Sentinţa Judecătoriei Făget a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara, dar magistraţii timişoreni au menţinut decizia de condamnare la şase luni de închisoare cu suspendare.