Emil Constantinescu, Andrei Pleşu, Răzvan Theodorescu, Adrian Năstase, Adrian Severin, Sergiu Celac, Daniel Dăianu – toate aceste nume, foarte diverse la prima vedere, au totuşi un numitor comun. Sunt foşti demnitari, foşti miniştri, un preşedinte de stat, care au dat dovadă de deschidere intelectuală, de o anumită eleganţă în spaţiul public şi un nivel de cultură care astăzi nu se mai poartă.
Dacă împărţim pe intervale politica de la borna 1990 încoace, din cinci în cinci ani, vom vedea un continuu proces de decădere, de depreciere a „stofei” din care sunt croiţi cei ce ar fi trebuit să poarte cu mândrie emblema de „oameni de stat”. Chiar şi raportat la un scurt interval de timp, de la Cioloş la Grindeanu şi apoi la Tudose, fenomenul este vizibil: calitatea politicienilor noştri se depreciază îngrijorător.
Sunt în total dezacord cu cei care cred că nivelul politicienilor reflectă pe cel al alegătorilor care i-au pus pe funcţii. Realitatea este că românii, majoritatea covârşitoare a oamenilor de calitate din această ţară, nu au altceva de ales. Şi ce ai putea alege între idioţii de stînga şi cei de aşa zisa dreapta?
Nu sunt un fan al stenogramelor dar, odată cu revărsarea lor în spaţiul public, dincolo de subiectul discuţiei, am luat la cunoştinţă ceva mult mai frapant. Opinia publică face cunoştinţă, prin intermediul acestor transcrieri, de nivelul gregar, bolovănos, dacă nu chiar primitiv al replicilor, de grobianismul şi lumea mică în care trăiesc aceşti oameni. Urmăriţi “glumiţele” nesărate ale lor pe marginea unor acţiuni absurde generate tot de unii dintrei ei (vezi manualele de… sport, apărute ca o trăznaie, din senin) şi vă veţi îngrozi!
Bunicul meu din partea mamei, distins dascăl interbelic şi care a luptat ca sublocotenent în Armata Regală Română până aproape de graniţa Austriei, spunea: “oameni fără Dumnezeu”, lungind primul “a”, aşa, a dojană. N-o spunea cu răutate, ci cu un soi de tristeţe, de regret după “specia” pe cale de dispariţie a eleganţei de altădată.
Cred că dacă am lua la întâmplare, să zicem o cancelarie cu dascăli dintr-un orăşel de provincie, am găsi acolo mai mulţi inşi oneşti, dedicaţi şi de un nivel intelectual mai răsărit decât adunătura de miniştri care azi dispun de destinele şi bunăstarea noastră. Nici nu-mi imaginez ce s-ar întîmpla dacă i-ar lăsa Dumnezeu în voia minţii lor, dacă nu i-ar mai ţine în frâu reglementările mult hulitei Uniuni Europene, club de elită din care facem totuşi parte, ca şi din NATO?
Unii spun că această depreciere este generală, că nici Europa nu mai are lideri de talia lui De Galle, Adenauer sau Kohl. Dar până şi exemplul cel mai vehiculat, Donald Trump, mi se pare teribil de greşit. Trump a excelat în afaceri, şi-a construit un imperiu imobiliar, a excelat în domeniul divertismentului televizat cu un show de audienţă epică, apoi, vrem nu vrem, a excelat şi în politică, câştigând preşedinţia SUA fără a face parte din establishmentul politic, fără cine ştie ce staff de campanie şi cu suport mediatic aproape nul.
Ai noştri grobieni ajunşi în funcţii ministeriale, de decizie şi de influenţă, prin ce s-au evidenţiat anterior? Ce performanţe îi recomandă? Citiţi-le CV-urile împănate cu titluri umflate şi vă veţi cruci: zero, nimic, nada, doar relaţii conjuncturale şi pile de partid. Toţi la fel, „cu naşu-n suflet”, de la „Zeus” Băsescu la „Strategul” Dragnea. Pe zi ce trece, mai limitaţi intelectual, mai şantajabili, mai obedienţi.
„Oameni fără Dumnezeu”, ar ofta bunicul meu.