Cum trece granița, românul cât de cât instruit își activează roamingul și, mai ales, simptomul Dinicu Golescu. Adică privește totul cu ochii măriți, măsoară, cântărește, compară. În general, zarurile cad prost pentru țara sa.
Nu și de data asta, când are surpriza de a o putea zbughi pe autostradă dinainte de Remetea Mare, pentru a ajunge până în capătul Europei. Sigur, ar fi trebuit să o facă, de ani, chiar de la Lugoj, dar poveștile cu penali au topit asfaltul.
La Nikelsdorf, în Austria, prima haltă, deși nimeni nu ne-a mai spus, ca în celălalt veac, un “halt” bănuitor. Minunate drumurile fără grăniceri! Benzinăria la indigo cu cele din lanțul românesc.
Curățenie, răcoare, vinietă, cafele. Prin fața vitrinelor trec Dustere urcate în trailere. Altele trag setoase din tuburile negre ale pompelor. Pe dealuri, îngeri albi își rotesc aripile gigantice, storcând energie din adierile mirosind a fân sau a bălegar.
Aici, Don Quijote ar fi devenit un electrician desăvârșit. În Germania, autostrăzile sunt mai dese decât drumurile noastre județene, fiind concurate doar de pistele pentru bicicliști, dotate cu tot dichisul: marcaje, indicatoare, semafoare.
Treci pe galben sau te amesteci printre mașini, un biciclist-polițist, foarte amabil, îți înmânează tichetul de amendă. Achitarea sumei se poate face pe loc. Drept bonus, ți se spune să fii atent la iepurii și fazanii care pot țâșni oricând din imensele parcuri.
Pe malurile lacului aflat în inima orașului nostru de destinație, contemplăm nemțăria pământului bând bere sau alergând de plăcere, căutăm vreun trecător aruncând gunoaie în jurul său dar nu-l găsim, mâncăm înghețată într-o piață idilică.
Deodată, observăm că, dintr-o mișcare, un tânăr îl pune pe altul la pământ. Genunchiul presează între omoplați. Imobilizatul strigă. Se hârjonesc? Vin în fugă alți trei și o tânără cu părul lung, blond, fluturând. Par niște studenți. Arată o legitimație.
De sub tricouri apar pistoale și cătușe. Nimeni nu mișcă. Prinsul este scos dintre mese și dus la mașina de poliție care deja aștepta cu luminile clipind nervoase, în timp ce spectatorii de pe scaune și bănci, surprinși, bucuroși, poate chiar mândri, își mănâncă mai departe înghețatele atât de bune.
După colț, începe drumul Baeckerei-urilor fabuloase, unde aromele, culorile, Kaesestreuselkuchen și Kirschstreuselkuchen te fac prizonier cât ai clipi. Lângă zidurile vechi ale domului, piața bisăptămânală este pe terminate, tonetele transformându-se în rulote gata de drum. Mai sunt încă destule din care ne privesc roți groase de cașcaval, șiruri de cârnați ademenitori, covrigi uriași, cartofi de felurite culori, șunci parcă desenate și, desigur, halbe de bere.
În biserică, sunetele slujbei se lipesc de coloanele uriașe ridicate pe la 1200, numerele versetelor din acea zi sunt proiectate pe ziduri, orășenii le caută în bibliile luate de la intrare, cântă și la un semn al preotului, dau mâna cu vecinul din stânga și din dreapta.
Ce noroc pe noi că D, F, UK, NL și ceilalți au ținut să ne strângă mâna în Uniunea Europeană!