După o lungă perioadă de pauză, cauzată fie de lipsa donatorilor, fie de cea a unui spaţiu adecvat, la Lugoj va avea loc o nouă acţiune de donare de sânge.
Asociaţia React şi Fundatia Vodafone Romania, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara vor organiza o sesiune mobilă de donare de sânge joi, 25 iunie, în curtea Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” Lugoj.
Cabinetul mobil va fi prezent între orele 9.00 şi 13.00, în cadrul programului ”O şansă pentru viaţă”.
Sângele recoltat va fi folosit pentru pacienţii cu arsuri grave sau pentru cei care sunt supuşi unor operaţii complexe, pentru bolnavii de leucemie şi pentru victimele accidentelor rutiere.
Pentru a putea asigura anumite preparate dar şi pentru a creşte siguranţa produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează periodic, din responsabilitate faţă de semeni şi societate.
Această sesiune, prin sângele recoltat, oferă o şansă în plus pacienţilor din spitale şi ajută persoanele ocupate, dar interesate să contribuie la salvarea de vieţi omeneşti.
Astfel, potenţialii donatori au acces la un proces de donare rapid şi comod, realizat într-un autobuz special compartimentat şi dotat.
Lugojenii care îndeplinesc criteriile minime pentru a deveni donatori sunt aşteptaţi să doneze sânge benevol (fără bonuri valorice) în cadrul unităţii mobile ”O şansă pentru viaţă”.
Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator, cât şi pentru primitor, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătoasă şi să îndeplinească următoarele condiţii:
• să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani
• greutate 50 – 100 kg femeile şi 60 – 100 kg bărbaţii
• sa nu fi suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale
• sa nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii
• femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.
Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun normal (legume, fructe, fără multe proteine şi grăsimi). Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră.
În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.
Din motive administrative, în cadrul spitalului municipiului Lugoj nu există un centru permanent în care să se desfăşoare acţiunea de donare de sânge, în decursul anilor instituţia a mai fost gazda a două evenimente similare, ultimul în anul 2013.
”Pentru existenţa unui centru permanent de transfuzii, trebuie să existe o încăpere separată, special amenajată, dotări şi aparatură specială. Momentan nu avem spaţiul necesar, este nevoie de minim două saloane alăturate. Astfel, noi nu putem să organizăm astfel de acţiuni decât la iniţiativa Unităţii Judeţene pentru tranfuzii sanguine şi de donare de sânge.”, ne-a declarat Florin Voichescu, managerul spitalului.