Două lugojence, mamă și fiică, sunt implicate într-un proces foarte interesant aflat pe rolul Tribunalului Timiș. Cele două solicită daune morale și materiale pentru un accident rutier petrecut în vara anului 2010, în Lugoj. Tânăra implicată în accident cere inclusiv banii pe care i-ar fi putut câștiga în Germania, dar pe care susține că i-a pierdut din cauza accidentului.
Două lugojence, mamă și fiică, sunt implicate într-un proces foarte interesant aflat pe rolul Tribunalului Timiș. Cele două solicită daune morale și materiale pentru un accident rutier petrecut în vara anului 2010, în Lugoj. Tânăra implicată în accident cere inclusiv banii pe care i-ar fi putut câștiga în Germania, dar pe care susține că i-a pierdut din cauza accidentului.
Totul a început în luna iulie a anului 2010, când K.R., un taximetrist din Lugoj, a intrat în intersecția străzilor Dacilor și Pongratz fără să respecte indicatorul STOP. Mașina taximetristului a fost lovită de un BMW care circula regulamentar. La volanul BMW-ului se afla Anamaria B., iar în dreapta se afla mama acesteia, Ana B.
În urma impactului mama șoferiței a fost rănită, fiind transportată la spital, unde a stat internată trei zile. Tânăra care conducea BMW-ul, a fost rănită ușor, fără să necesite internare. Mai mult decât atât, imediat după accident tânăra a declarat că a suferit răni ușoare și nu are nicio pretenție. „În urma accidentului rutier am suferit răni ușoare la brațul stâng și la șold, vătămări care nu au necesitat internarea mea în spital. Menționez că nu am pretenții materiale sau morale asupra conducătorului și nu doresc să depun plângere penală împotriva acestuia”, se arată în declarația dată de Anamaria B. în ziua producerii accidentului.
După două săptămâni de la accident, tânăra a revenit și a spus că vrea să depună plângere penală împotriva șoferului de taxi și vrea să solicite daune. La trei săptămâni de la producerea accidentului, în 23 iulie, 2010, pe numele tinerei și al mamei sale au fost emise și două certificate medico-legale. Medicul legist care a emis documentele arată că leziunile cu care s-au prezentat cele două femei „pot avea vechimea din data de 01.07.2010 și pot fi rezultatul lovirii, posibil în cadrul unui accident rutier”. Potrivit documentelor amintite, leziunile suferite de Ana B. au necesitat 12 zile de îngrijiri, iar rănile suferite de Anamaria B. au necesitat 15 zile de îngrijiri.
Cert este, însă, că pe numele șoferului K.R. s-a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar B. Ana și B. Anamaria s-au constituit părți civile. Anamaria B. a solicitat 1.000 de euro daune materiale, 7.625 de euro – echivalentul salariului din Germania (5 luni X 1.525 euro) și 10.000 de euro daune morale. De asemenea, Ana B. s-a constituit parte civilă solicitând 1.000 de euro daune materiale și 10.000 de euro daune morale.
În urma anchetei efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, șoferul de taxi a fost trimis în judecată, iar dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Lugoj. Pe latură penală, taximetristul a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, iar latura civilă a cauzei a fost disjunsă.
Dosarul civil a ajuns chiar pe masa președintelui Judecătoriei Lugoj, Mihai Titus Chiorean. Acesta a considerat că pretențiile celor două lugojence sunt exagerate. Ca un exemplu, judecătorul a respins solicitarea privind daunele pentru banii pierduți în Germania din cauza accidentului. „Referitor la suma de 7.625 de euro pretinsă de către partea civilă B Anamaria, ca echivalent al retribuției din Germania, instanța constată că cererea este nejustificată raportat la numărul de îngrijiri medicale care i-au fost acordate acestei părți civile. Instanța subliniază că nu s-a făcut dovada că partea civilă lucra cu contract de muncă în Germania, astfel cum afirmă. De altfel dacă această ipoteză ar fi reală, pe durata stării de incapacitate de muncă, partea vătămată ar fi trebuit să beneficieze de drepturi de asigurări sociale, conform legii germane. Singurul înscris depus la dosar este o adeverință emisă de un consultant fiscal din Germania în care se afirmă că B Anamaria ar inregistra venituri lunare de 1.525 de euro din întreprindere lucrativă, fără a se indica ce înseamnă asta, însă, fiind evident că nu este vorba de un contract de muncă. Cele 15 zile de îngrijiri medicale nu constituiau un impediment pentru încetarea întreprinderii lucrative, orice ar însemna aceasta”, arată judecătorul în sentința prin care „taie” din pretențiile celor două lugojence implicate în accident.
Vezi ce pretenții mai au cele două lugojence, care sunt sumele pe care le-au primit în primă instanță și în ce stadiu este procesul, în ediția tipărită a ziarului „Redeșteptarea”, care apare joi, la chioșcuri.