Tânăra lugojeancă Amalia Bodac, absolventă a Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu” Lugoj, a participat, alături de alți 18 studenți din Europa, la programul ”Study of the U.S. Institutes for Student Leaders from Europe” în perioada 20 iunie – 26 iulie a acestui an.
Activitățile din cadrul SUSI s-au desfășurat în Washington, D.C., Philadelphia și la Arizona State University (Phoenix, Arizona).
”În martie 2023, în pauza unui curs de la mine de la facultate am primit un email care mi-a transmis că tocmai am fost acceptată la Arizona State University cu o bursă Fulbright, cu tema Journalism and Media: Journalism and Challenges of Democracy in the 21st Century. Aproape că și uitasem sau cel puțin încercam să mă conving din decembrie, de când mi-am scris scrisoarea de aplicare, că sunt prea puține locuri și că e prea frumos să fie adevărat. Au urmat trei luni și jumătate în care aveam impresia că profesorii mei de la facultate nu mă vor lăsa să îmi dau cele 11 examene mai devreme – era o misiune imposibilă și pentru mine să condensez atâtea – și să dau randament maxim! – în 14 zile pentru că plecarea mea ar fi fost în mijlocul sesiunii. Au fost multe bariere de care m-am lovit și ceea ce credeam acum doi ani despre oamenii din România începe să se demonteze în mintea mea. Am zburat pentru a-mi lua viza la București neștiind că voi putea pleca împăcată cu treaba mea din România. E greu să explici cuiva că programul nu e susținut de facultate, nu e susținut de Erasmus etc. E susținut de Departamentul de Stat din SUA și că urma să plec de capul meu. Dar am reușit să fac asta, cu toate fricile mele rezolvate și cu un aproape burnout în 20 iunie. Ce a urmat e vis cu ochii deschiși și dacă îmi va suna telefonul încă o dată, nu mă voi uita în spate de două ori”, explică Amalia Bodac.
Experiența a fost una diferită de tot ceea ce oferă România în acest domeniu de studiu. Lugojeanca s-a bucurat să cunoască oameni noi, iar programul, deși unul încărcat, a oferit numeroase satisfacții.
”În Washington, D.C. am stat câteva zile, mi-am cunoscut colegii din alte țări europene cu care aveam să-mi petrec următoarele cinci săptămâni – am vizitat muzee, sediul Voice of America. Programul a început cu adevărat după ce am aterizat în Phoenix, Arizona: 45°C zilnic și uneori mai mult, cactuși, suprafața soarelui, ore în facultate de la 9 la 16, vizite la CBS 5, 3TV, PBS, Arizona Republic. Jurnaliști de investigație, avocați, profesori la Walter Cronkite School of Journalism and Mass Comunication ne-au vorbit despre sistemul juridic alt Statelor Unite, despre libertatea de exprimare, tehnici de persuasiune în mass-media, digital audience research, media literacy, dar și ore de laborator, practice, editare audio-video, care s-au soldat într-un proiect de echipă multimedia. Partea mea din proiect a fost despre hate speech, adică despre discursul care instigă la ură. E o șansă fantastică să vorbești cu doi cercetători pasionați, tineri, ancorați în prezent și privind în viitor. Am interacționat cu comunitatea, iar în ultimele zile am fost voluntari la un magazin, afacere locală a unor afro-americani, la o cantină care servea oameni ai străzii, familii defavorizate și la un depozit. Orele în care mi-am reîmpachetat bagajul și m-am culcat pentru ultima dată în orașul în care soarele răsare la cinci dimineața au fost cele mai scurte. E greu să te desparți de gândul că școala de acasă nu e ca acolo. În 22 iulie am plecat spre Philadelphia, ultima destinație, planificată drept un study tour. L-am văzut pe Brâncuși înainte să fie adus la Timișoara, în toamnă, l-am văzut pe Duchamp acolo, am vizitat Liberty Bell și Independence Hall. Nu degeaba Constituția lor începe cu We, the people; noi, poporul. Iau din această experiență bunul-simț al oamenilor care nu se înghesuiau pe lângă mine printre rafturile magazinelor și așteptau să trec, iau toate sfaturile și orele nedormite încercând să învăț cum să asamblez video mica mea cercetare, iau cordialitatea pe care ne-au oferit-o toți profesorii și jurnaliștii pe care i-am întâlnit”, adaugă Amalia Bodac.
Programul ”Study of the U.S. Institutes for Student Leaders from Europe” se desfășoară conform acordului dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind schimburile educaționale administrate de Comisia Fulbright româno-americană.