Elevii care au absolvit doisprezece clase vor trece în curând prin emoțiile bacalaureatului. Examenul maturității se desfășoară anul acesta în condiții speciale.
Liceele din Lugoj au un număr total de 372 de absolvenți ai seriei curente înscriși pentru examen, acestora adăugându-se încă 145 de candidați din promoțiile anterioare. Astfel, la Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu” s-au înscris 161 de elevi din promoția curentă și 36 din cele anterioare; la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” numărul elevilor care au absolvit anul acesta și s-au înscris la bac este de 114, iar alți 12 candidați vin din promoțiile anterioare; la Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște” s-au înscris 76 de elevi din promoția curentă și 45 din cele anterioare, iar la Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” s-au înscris 21 de elevi din promoția 2020 și 52 de candidați din promoțiile anterioare.
Numerele nu sunt foarte diferite față de anul trecut, când numărul candidaților era de 351 de elevi din promoția 2019 și 63 din promoțiile anterioare acestui an, dovadă că liceenii sunt interesați să susțină examenul de bacalaureat chiar și pe timp de pandemie.
În contextul actual, examenul de bacalaureat urmează să se desfășoare în condiții speciale. Potrivit ordinului Ministerului Educației și Cercetării, se consideră centru de examen unitatea de învățământ unde s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare, condiție întrunită de toate cele patru licee din municipiu. Astfel, elevii fiecărei unități de învățământ lugojene vor susține examenele în incinta liceului din care fac parte.
Totodată, organizarea sălilor de examen se va realiza astfel încât, în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate; sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se vor afla, de regulă, în aceeași clădire. De asemenea, sălile de examen vor deține sisteme de supraveghere audio-video.
Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, perioada 11-17 iunie a fost rezervată echivalării competențelor lingvistice și digitale, iar probele scrise încep în data de 22 iunie, primul examen fiind la Limba și Literatura Română, urmat în 23 iunie de proba scrisă la Limba și Literatura Maternă, apoi, pe 24 iunie, de proba scrisă obligatorie a profilului, bacalaureatul finalizându-se în 25 iunie cu proba scrisă la alegere a profilului și specializării. Rezultatele preliminare sunt programate pentru data de 30 iunie, iar în 5 iulie se vor afișa rezultatele finale, după contestații.