Din statistica realizată de Secţia de Obstretică-Ginecologie a spitalului lugojean, reiese faptul că în anul 2007, 154 de femei au făcut avorturi la cerere.
Din statistica realizată de Secţia de Obstretică-Ginecologie a spitalului lugojean, reiese faptul că în anul 2007, 154 de femei au făcut avorturi la cerere, în 2008 aproape 120, iar în 2009 medicii au intervenit în cazul a 101 femei.
În ceea ce priveşte anul 2010, numărul cazurilor a scăzut drastic, ajungând la 50, numărul fiind acelaşi şi în anul 2011. În 2012, până în prezent, au fost înregistrate doar două cazuri.
„Cred că tinerele din municipiul Lugoj au început să acorde un mai mare interes vizavi de starea lor de sănătate şi de organismul lor. Scăderea numărului de avorturi ne face să credem că femeile sunt mult mai bine informate, mai responsabile, cunosc toate metodele contraceptive şi probabil îşi consultă medicul de familie sau medicul ginecolog pentru a fi consiliate în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Lugoj, dr. Teodora Mateescu.
În rândul minorelor scăderea este şi mai mare
În anul 2011, o singură minoră a apelat la avortul făcut la cerere, în timp ce în anul 2012, până la ora actuală, nu a fost înregistrat niciun caz. Această scădere, însă, are două înţelesuri. Fie minorele sunt foarte bine informate şi nu mai ajung în situaţia de a recurge la un avort provocat, fie aleg clinicile din alte oraşe, deoarece doresc ca cât mai multă discreţie.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş afirmă că derulează campanii de informare în şcoli care au ca scop prevenirea sarcinilor nedorite la minore. „Avem echipe mobile care se deplasează în şcoli pentru campanii pe partea de prevenire. Merg mai ales în mediul rural şi comunităţile sărace pentru că în aceste medii sarcinile nedorite apar mai frecvent, iar lipsa de informare este mai acută”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Timiş, Smaranda Marcu.
Planning la Spitalul Municipal
Femeile care au nevoie de consiliere sau chiar de anticoncepţionale pot apela şi la Cabinetul de Planning din cadrul spitalului lugojean. Aici minorele beneficiază de metode de contracepţie gratuite, iar femeile cu vârste de peste 18 ani pot beneficia de anticoncepţionale la preţuri mai mici decât în farmacii.