Reprezentanţii agenţiilor legale de recrutare de personal trag un semnal de alarmă referitor la firmele fantomă ce operează pentru munca în străinătate şi care continuă să facă victime în rândul celor ce doresc să îşi construiască o carieră în afara graniţelor ţării.
”În cursul anilor 2014-2015 au fost înregistrate 21 de dosare penale în care se efectuează cercetări cu privirire la efectuarea de activităţi de plasare de forţă muncă în străinătate. În cazul acestor dosare se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de înselăciune.
Actele de sesizare ale dosarelor constau în plângeri înregistrate de către persoane fizice şi persoane juridice, atât din judeţul Timiş cât şi din alte judeţe”, a declarat Ancuţa Murariu, purtător de cuvânt I.P.J. Timiş.
Exemple sunt firmele ori persoanele ce promit realizări şi oferă în schimbul unor sume considerabile de bani doar iluzii şi aşteptări deşarte şi care pot fi găsite cu uşurinţă pe site-uri specializate de anunţuri de angajare şi în reclame pompoase.
”Noi am depistat, căutând 10 minute pe internet, câţiva ţepari. Şi mai şi cunoaştem cazuri concrete din ceea ce ne-au povestit mai multe persoane, pentru că potenţialele noastre cliente, când ne sună pe noi, sunt deja frustrate şi îngrozite de ţepele pe care le-au luat de-a lungul timpului şi ne povestesc, în mare, ce şi cu cine au păţit. Ne-am gândit să semnalăm aceste fapte autorităţilor competente, am prezentat situaţia, însă răspunsul rămâne incert. Astfel, este susţinută munca la negru şi ţeparii sunt lăsaţi în pace să facă firmelor legale concurenţă neloială, şi totul pe spesele statului, adică ale tuturor contribuabililor. Pentru că noi plătim, cu toţii, nişte instituţii care nu îşi fac treaba”, explică Mihaela Szirbik, administrator agenţie de recrutare şi mediere personal din Lugoj.
Printre cele mai frecvente greşeli pe care lugojenii le fac atunci când iau decizia de a pleca în străinătate se numără naivitatea, lăcomia şi votul de încredere pe care îl oferă ofertelor tentante, fără însă a lua în calcul riscurile reale la care se expun.
”Prima eroare pe care o fac românii este aceea că refuză să îşi schimbe modul de gândire. Mulţi români sunt foarte lacomi. Dacă le spune cineva că le dă salarii imense sunt cuceriţi. Ce mai contează ca nu ştiu limba ţării în care vor să meargă, că nu au experienţă în domeniul respectiv? Vor mulţi bani. Punct. De asta se şi iau atâtea „ţepe”. Noi avem o mulţime de cliente care au apelat la noi după ce au luat „ţepe”, astfel că am auzit tot felul de cazuri şi de modalităţi de operare ale escrocilor. Nu înţeleg că trebuie întâi să aibă capacitatea de a oferi ceva angajatorului pentru ca acesta să îi dea acel salariu mare la care visează.”, declară Mihaela Szirbik, administrator Do-Zori.
În vederea evitării firmelor fantomă de mediere, este bine de ştiut că singura taxă pe care o persoană care primeşte un job în străinătate trebuie să o plătească la o agenţie serioasă şi legală este comisionul de mediere, supranumit şi taxă de mediere, la care se adaugă suportarea costului transportului şi costul documentelor necesare ce se ataşează contractului.
”În primul rând, fiecare persoană care doreşte un loc de muncă în străinătate trebuie să privească această oportunitate ca pe un fel de mică afacere, ori pentru orice afacere trebuie un pic de investiţie. Este nerealist să te aştepţi ca cineva să îţi dea un job bine plătit, să îţi asigure suport, iar tu să primeşti totul gratis. Şi fiecare trebuie să înţeleagă faptul că ceea ce pare complet gratis e mai scump decât ceea ce are un preţ afişat.”, conchide Mihaela Szirbik, cu speranţa că pe viitor oamenii vor face alegeri mai sigure şi înţelepte în alegerea unui loc de muncă.