Conform Casei Judeţene de Pensii Timiş, dacă în anul 2014 numărul persoanelor invalide înregistrate era de 1.117, anul acesta cazurile de pensionare pe caz de boală din municipiu s-au redus la puţin peste 1.100.
Principalele afecţiuni acuzate de lugojeni în decursul anilor, care au determinat pensionarea de invaliditate sunt constituite de boli ale sistemului nervos, tumori maligne – cancer şi boli psihice, încadrate pe toate cele trei grade: gradul III – peste 400 de persoane, gradul II – aproape 600 de persoane, iar gradul III – aproape 100 de persoane.
Din statisticile raportate de instituţia timişeană, singurele situaţii în care persoanele au fost depensionate s-au întâmplat în momentul în care beneficiarul a redobândit capacitatea integrală a capacităţii de muncă, fără a fi regăsite sancţiuni ce vizează declararea unei false invalidităţi.
”Nu s-au constatat nereguli ori suspiciuni, în aceste cazuri nu se mai emit decizii de încadrare în grad de invaliditate. În acelaşi timp, însă au fost persoane trimise spre verificare la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din Bucureşti. Astfel, pentru investigaţii mai complexe au fost trimise în 2014 – patru persoane, iar în 2015, tot patru. Am avut cazuri de depensionări, însă pe motivul redobândirii capacităţii de muncă, în 2014 – patru persoane şi anul acesta o singură persoană”, explică Viorel Popa, purtător de cuvânt CJP Timiş.
La nivelul municipiului Lugoj, cazurile de persoane obligate să se retragă din câmpul muncii sunt diminuate, lucru uşor observabil şi din graficul ce arată cazurile de agravare a invalidităţii, respectiv cifrele regăsite pe fiecare grad în parte.
Anul 2014 aducea 46 de cazuri de agravare a bolii, pe când anul acesta numărul persoanelor a căror stare s-a agravat a scăzut la 37.