Medicii specialişti din cadrul Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” se confruntă din ce în ce mai des cu pacienţi suferinzi de diverse boli cronice ori acute ale creierului, fapt care face ca statistica cu privire la sănătatea mentală să se menţină îngrijorătoare.
În Lugoj şi zona arondată, o persoană din 40 are probleme care îi afectează comportamentul din cauza tulburărilor psihice.
Anul, trecut secţia avea în evidenţă 746 de persoane, dintre care 600 cu afecţiuni psihice acute şi 146 cronice. Dacă luăm doar prima jumătate a acestui an, numărul de cazuri este în creştere.
De la 1 ianuarie 2015 şi până după jumătatea acestui an, numărul bolnavilor se apropie de 500.
Aproape 400 au prezentat forme acute ale afecţiunilor psihice, iar circa 100 au fost înregistraţi cu forme cronice ale bolilor, în condiţiile în care numărul de paturi este de doar 48.
Sunt 28 de locuri destinate cazurilor acute şi 20 celor cronice.
În centrele de recuperare şi reabilitare de la Găvojdia şi Sinersig beneficiază de îngrijire permanentă 350 de bolnavi. La Găvojdia sunt în jur de 300, iar la Sinersig sunt circa 50.
Cazurile sunt diverse şi apar pe fondul neîmplinirilor materiale, consumului de alcool sau a substanţelor halucinogene. În ultima perioadă, numeroase probleme au apărut şi la persoanele care au ales să plece la muncă în străinătate.
Experienţele nefaste sau singurătatea le provoacă tulburări de comportament, care cu greu mai pot fi remediate.
”În ultimii ani incidenţa patologiei anxioase şi depresive, determinate de problemele existenţiale, are tendinţă de creştere. Situaţiile problematice, de la cea familială, materială, la cea profesională, reprezintă categorii de factori de risc ce pot declanşa anumite afecţiuni psihice. La femeile plecate la muncă în ţări precum Italia sau Spania se observă o creştere a patologiei psihotice şi paranoide. E vorba în special de cele care au în îngrijire bătrâni. Cu precădere, factorii declanşatori sunt însingurarea sau diferenţele de limbaj şi de cultură. Tulburările apar în special la persoanele adulte, de vârsta a doua. În astfel de cazuri, pasul de la sănătate la boală devine unul extrem de mic, iar numărul pacienţilor vine în susţinerea acestui fapt. Depresiile, tulburările anxioase, rămân chestiuni de actualitate pentru mulţi dintre concetăţeni”, ne-a declarat Ionuţ Cocoş, medic de specialitate în cadrul Spitalului Municipal Lugoj.
Un alt factor ce pune în pericol sănătatea mentală a lugojenilor este alcoolul, al cărui abuz poate conduce la consecinţe grave, uneori iremediabile asupra minţii, ducând la efecte secundare atât pentru consumatori, cât şi pentru persoanele din jurul lor.
”Se menţine constantă incidenţa patologiei legate de consumul de alcool – sevraj, intoxicaţie acută şi utilizare nocivă”, ne mai spune medicul psihiatru.
De asemenea, în cadrul spitalului lugojean sunt din ce în ce mai des întâlnite afecţiuni specifice patologiei persoanelor de vârsta a treia – demenţe, ori psihosindroame organice cerebrale.
Conform reprezentanţilor Spitalului Municipal, se poate preciza însă o constanţă la nivel de frecvenţă şi incidenţă a cazurilor de patologie psihotică majoră, iar aici se face referire la schizofrenie, tulburări schizoafective şi altele de acest tip, atât pe fond ereditar cât şi determinate de unele deficienţe biochimice ale organismului.
Si uite asa, se confirma incaodata ca suntem o tara de nebuni