Profesori şi reprezentanţi ai Consiliului Elevilor de la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” au organizat o dezbatere cu privire la noul Regulament de funcţionare a şcolilor. Cu această ocazie, elevii au fost informaţi, dar şi consultaţi asupra aspectelor care îi vizează.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar va intra în vigoare la jumătatea lunii februarie, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Cadrele didactice de la Colegiul „Valeriu Branişte” au dorit să afle părerile elevilor vis-a-vis de acest regulament şi au organizat o dezbatere privind conţinutul acestuia.
„Se ştie că Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar a apărut în Monitorul Oficial chiar în această lună şi, conform legislaţiei, avem obligaţia ca în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial să realizăm un regulament de ordine internă la nivelul fiecărei şcoli. Astăzi iniţiem o dezbatere prin intermediul Consiliului Elevilor de la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”, pentru ca elevii să fie, în primul rând, informaţi. Desigur, îi vom consulta pe anumite componente ce vizează elevii şi activitatea Consiliului Elevilor, astfel încât atunci când vom finaliza regulamentul de ordine interioară, el să conţină şi puncte de vedere ale elevilor. Conform ROFUIP, noi avem obligaţia să consultăm elevii, respectiv, părinţii şi alţi parteneri educaţionali, astfel încât regulamentul de ordine internă să fie asumat de către toată lumea în cunoştinţă de cauză”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, profesor coordonator.
Elevii au lăudat iniţiativa, considerând că dezbaterea este utilă.
„O dezbatere la nivel intern, în şcoala noastră, la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” este o idee foarte bună, deoarece în nicio şcoală nu s-a mai dezbătut regulamentul şi cred că este o cale prin a informa elevii şi prin a lua parte la formarea noului regulament intern”, a spus Ovidiu Balazsits, preşedinte în Consiliul Elevilor de la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”.
„Mi se pare o iniţiativă foarte bună oferită de şcoala noastră, fiindcă elevii chiar au nevoie să ştie noul regulament şcolar şi drepturile şi obligaţiile elevului la ora actuală. Se ştie că s-a schimbat foarte mult, sunt şi noi avantaje, dar şi reguli mai stricte de respectat”, a spus şi Alexandru Gaşpar, membru în Consiliul Elevilor de la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”.
Potrivit regulamentului, elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluării. De asemenea, personalului din învăţământ îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia. Tot conform noului regulament, Consiliul profesoral din fiecare şcoală trebuie să stabilească pentru elevi cel puţin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniformă, eşarfă sau altele asemenea. Semnele distinctive vor fi comunicate Poliţiei şi Jandarmieriei din judeţul respectiv sau din Capitală, după caz.