Cu misiunea de a judeca cererile venite dinspre organele de anchetă în cursul urmăririi penale, inclusiv cererile de arestare preventivă, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a emis până acum mai multe mandate de arestare, unele pentru fapte de corupție sau evaziune fiscală. Spre exemplu, într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de aproximativ opt milioane de euro și conexiuni în mediul politico-administrativ, judecătorul timișorean a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă corupția pentru democrație.
„Amploarea fenomenului corupţiei, în aceste moment, afectează în totalitate societatea, cu consecinţe greu de estimat, pe termen lung. Studiile efectuate în ultimii douăzeci de ani au evidenţiat o legătură strânsă între democraţiile slab consolidate şi corupţie. Pe de o parte, corupţia sistemică pune în pericol democraţia şi guvernarea prin slăbirea instituţiilor politice şi a participării publice, precum şi prin întârzierea şi distorsionarea dezvoltării economice necesare în vederea susţinerii democraţiei”, a arătat judecătorul în motivarea sentinței.
Ultmii „grei” pe care judecătoarea Adriana Stoicescu i-a trimis după gratii pentru 30 de zile sunt șeful Poliției Timiș, Sorin Munteanu, adjunctul acestuia, Florin Bolbos, primarul din Recaș, Pavel Teodor, și șeful Poliției Rutiere, Marcel Crăciunescu. Inspectorul-șef al IPJ și adjunctul acestuia sunt acuzați că au încercat să elimine, în complicitate cu primarul din Recaș, un polițist care strica jocurile primarului prin faptul că își făcea datoria. Șeful Poliției Rutiere este acuzat de luare de mită. „Momentul în care un simplu poliţist devine o problemă şi trebuie eliminat din schemă, deoarece îşi exercită cu bună credinţă funcţia, este momentul în care se poate afirma fără rezerve că fenomenul corupţiei a depăşit orice limită a acceptabilului şi suportabilităţii pentru cetăţeanul simplu. (…) Fenomenul corupției este literalmente un cancer al societății românești și singura șansă de însănătoșire este luarea de măsuri ferme și imediate”. Așa sună un extras din motivarea redactată de Adriana Stoicescu în sentința de arestare din dosarul șefilor IPJ Timiș.
Judecătorul a explicat unde își au izvorul aceste afirmații dure împotriva corupției. „E o imensă frustrare a cetățeanului simplu. Nu am să fiu Ion Iliescu sărac și cinstit. Nu am apăsarea asta, dar eu plătesc o rată pentru un Peugeot 206. În momentul în care văd că tu, cetățean al Timișoarei, cu funcție de conducere ai o mașină de 100 de mii de euro, ai o casă de 200-300.000 de euro, îmi pun întrebări. De unde și cum se poate?”, a declarat magistratul. Judecătorul a mai spus că în momentul în care procurorii vin să solicite arestarea unui inculpat pentru corupție, dosarul este foarte stufos, ajungând să aibă 14-15 volume. „Le citesc pe toate. Dimensiunea reală a fenomenului nu o vezi decât în momentul în care intri în aceste dosare. Ce se vede la televizor este doar vârful icebergului. Este un fenomen profund, generalizat”, a mai declarat judecătorul.
Judecate în Cameră de Consiliu, ședințele în care se judecă cererile de arestare sunt ferite de ochii publicului, în sală fiind doar judecătorul, procurorul, inculpatul sau inculpații și avocații. Potrivit judecătorului timișorean, Noul Cod de Procedură Penală, îi permite magistratului care dispune arestarea să îi explice pe loc persoanei pe care a arestat-o motivele pentru care a luat această decizie. „Am făcut lucrul acesta pentru prima dată la o arestare pentru omor. Omul, care cred că avea două clase, nu înțelegea absolut nimic din ce i se întâmplă. Nu înțelegea de ce e acolo. Să citesc o minută cu textele de lege în baza cărora l-am arestat s-a dovedit a fi inutil. Am stat jos și i-am explicat tot ce se întâmplă. A înțeles și nici nu a mai declarat contestație. De atunci, am abordat această tactică la toate arestările pe care le fac. Mă deranjează când văd atitudinea unor inculpați de foarte mare detașare. Unii merg până la dispreț și simt nevoia să le explic. E momentul în care judecătorul stă în banca a doua și iese în față cetățeanul frustrat care spune lucrurilor pe nume”, a mai declarat judecătorul.
În privința dosarelor de corupție sau cu infracțiuni economice, judecătorul consideră că recuperarea prejudiciului ar trebui să fie prioritară. „Pe american nu îl interesează să te trimită în închisoare, ci să își recupereze prejudiciul. Am avut un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu enorm și am început să dau eliberare sub control judiciar pe cauțiune. Banii rămân la dispoziția instanței. Dacă inculpatul este achitat i se restituie suma, iar dacă este condamnat banii intră în bugetul statului. Mi se pare mult mai important să îți recuperezi prejudiciul. S-au plătit cauțiunile în jumătate de oră”, a mai declarat președintele Tribunalului Timiș. Adriana Stoicescu susține că în cei 10 ani de activitate, în care a judecat inclusiv dosare importante de fond funciar în București, nu i s-a întâmplat ca cineva să incerce măcar să îi influențeze decizia. „Nici conducător de instanță, nici justițiabil, nici terț politic nu a încercat să mă influențeze. Sunt de acord că suntem atât de independenți cât ne permitem noi să fim”, a punctat magistratul.
Actualul președinte al Tribunalului Timiș a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj în 1996, când a intrat în avocatură, domeniu în care a activat până în 2004. În perioada 2004-2007 a fost judecător la Judecătoria Lipova (județul Arad). Magistratul a judecat apoi la Judecătoria Sectorului I București și la Judecătoria Timișoara, unde a ocupat și funcția de vicepreședinte. Din postura de președinte al Tribunalului Timiș, funcție pe care o ocupă de la începutul acestui an, Adriana Stoicescu și-a propus ca instituția să aibă o deschidere mai mare spre cetățean. „Sunt oameni care vin la Tribunal o singură dată în viață. Niciunul nu vine de plăcere. Mă deranjează când văd oameni stând la cozi la arhivă. Pe de altă parte și fetele de la registratură au foarte mult de lucru și nu toți cetățenii sunt politicoși, dar până la urmă noi suntem în slujba cetățeanului și nu invers”, a declarat președintele Tribunalului Timiș.
Bravo si la mai mare. la pîrnaie cu toti hotii si îmbuibatii pe seama oamenilor simpli si onesti .
Felicitări doamna si la mai mare!!! Cand veniti si la lugoj? Cand veniti sa curatati primaria si politia…ca primii fac afaceri pe banii lugojenilor iar ceilalti se ocupa cu traficul de tigari si camatarie. La petreceri arunca gaborii cu bani zici ca au tiparnita acasa. Lugojul este sufocat de mafia primarului si a politiei