S-a hotărât modificarea schimbării noului Cod Fiscal! Nu, nu este o greşeală de scriere, chiar aşa stau lucrurile. Decidenţii politici au căzut în sfârşit de acord cu modificările principale aduse Codului Fiscal: taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 20% din 2016 şi la 19% din 2017, de la nivelul actual de 24%, în timp ce taxa pe construcţiile speciale şi supraacciza la carburanţi vor fi desfiinţate din 2017.
Aceiaşi „specialişti” ştiu că reducerea impozitelor va determina creşterea veniturilor, făcând trimitere directă la Curba Laffer.
Curba Laffer este o teorie economică, denumită şi Teoria Laffer sau Teoria Economiei Ofertei, emisă de economistul american Arthur Laffer, cel care a avut şansa să aplice această teorie în cea mai mare economie a lumii, a Statelor Unite ale Americii, în perioada celor două mandate ale preşedintelui Ronald Reagan, 1981 – 1989.
Ce spune această teorie? Că reducerea nivelului impozitelor va conduce la creşterea veniturilor fiscale (din impozite şi taxe), ca efect al creşterii economiei.
Ce nu ştiu însă „specialiştii” care au modificat Codul Fiscal? Faptul că această teorie economică se aplică în cazul impozitelor directe, mai precis cele pe muncă (impozitul pe venit – salarii, impozitul pe profit, contribuţiile de asigurări sociale), şi nu se aplică în cazul impozitelor indirecte, pe consum (taxa pe valoarea adăugată, accize). Exact pe dos, dar noi românii suntem obişnuiţi cu deciziile „deştepte” luate de toate guvernele ce s-au perindat la putere după 1989.
În consecinţă, minusul de venituri fiscale (din TVA) ce va fi înregistrat la buget va trebui să fie acoperit integral din creşterea economiei şi din reducerea cheltuielilor publice.
În ce priveşte creşterea economiei, aceasta ar trebui să fie de minim 5% pentru a putea acoperi în totalitate acest minus, fără să ţinem cont de creşterea cheltuielilor cu salariile din sectorul bugetar. Ori noi abia reuşim să ne apropiem de 3%.
Iar reducerea cheltuielilor publice nici nu ar trebui să fie luată în considerare, pentru că ar viza cheltuielile cu investiţiile, exact ceea ce lipsesc cel mai mult României în acest moment.
Să spunem câteva cuvinte şi despre amânarea renunţării la supraacciza la carburanţi!
Pe cine ar fi ajutat renunţarea la supraacciză de la 1 ianuarie 2016?
În primul rând pe noi, cetăţenii României, pentru că am fi „simţit” preţul la carburanţi din prima zi a anului 2016, la fel cum „simţim” acum, ori de câte ori alimentăm benzină sau motorină. Un alt avantaj generat de această reducere ar fi fost chiar reducerea preţurilor, mărite în prezent de costul scump al transportului mărfurilor.
Iar în al doilea rând, ar ajuta economia României, ocolită în acest moment de transportatori, pentru că avem cei mai scumpi carburanţi din Europa.
Se pare însă că nu ne învăţăm minte, iar „specialiştii” iau în continuare deciziile cele mai proaste pentru România şi cetăţenii ei.