Peste 20% din PFA-urile din municpiu s-au închis deja. Din cele 155 de persoane fizice autorizate din Lugoj, înregistrate în evidenţe la Camera de Comerţ şi Industrie, 35 şi-au încetat activitatea, ceea ce reprezintă un procent de peste 20%.
Conform specialiştilor, valul cel mare de închideri va veni imediat după 1 ianuarie 2016.
“Este încă o perioadă de informare a persoanelor fizice autorizate. Probabil că, după apariţia normelor metodologice de aplicare a Noului Cod Fiscal, se vor închide şi mai multe PFA-uri, pentru că ele trebuie închise şi eventual, după aceea, se pot redeschide ca microîntreprinderi. Majoritatea celor 35 de PFA-uri închise la Lugoj sunt din domeniul prestărilor de servicii şi al alimentaţiei publice”, spune economistul Adrian Ciulonescu, responsabilul Biroului Lugoj al CCIAT.
Florin Vescan, expert în achiziţii publice, care are un PFA în domeniul consultanţei, spune că “modificările din Noul Cod Fiscal vor duce la o creştere a impozitelor datorate de PFA de la circa 26% la venit net, la circa 40%, ceea ce este o majorare enormă. Automat va trebui şi noi să majorăm tarifele. Trecem pe SRL, dar un SRL este greu de autorizat în anumite domenii. Acreditările se obţin greu, mai ales în domeniul consultanţei”.
Administraţiile locale vor da mai mulţi bani de la buget
Efectele sunt mult mai importante decât par la prima vedere. Pe plan naţional, administraţiile locale, din lipsă de specialişti în multe domenii, lucrează cu PFA-uri care oferă consultanţă de specialitate. Dacă aceşti specialişti măresc tarifele şi Primăriile vor trebui să scoată mai mulţi bani, şi asta din fonduri publice. Aceste costuri nu pot fi susţinute de toate instituţiile publice, iar asta va fi în detrimentul cetăţenilor.
“De la 1 ianuarie sunt nevoit să majorez tarifele”
“În cazul de faţă, în calitate de expert în achiziţii publice şi manager de proiecte, sunt obligat să majorez tarifele pe care le percep clienţilor (instituţiilor publice) la valori ce nu pot fi plătite de către beneficiari, aceştia având bugete limitate. Majorându-se aceste contribuţii, este posibil ca PFA-ul să-şi diminueze substanţial veniturile, ceea ce duce la închiderea acestuia. Un expert în calitate de PFA răspunde pentru managementul aplicat şi pentru expertizele întocmite cu bunurile proprii, în comparaţie cu un SRL, care răspunde cu un capital social, de cele mai multe ori fiind 200 de lei. Personal, lucrez doar cu instituţii publice, dar în condiţiile acestui nou Cod Fiscal, din luna ianuarie 2016 sunt obligat să majorez tarifele practicate, iar preţul acestora va fi plătit tot din bani publici”, precizează Vescan.
Vor fi afectate şi întreprinderile individuale, dar şi cele familiale
“În general, PFA-urile lugojene sunt axate pe prestări de servicii: coafură, frizerie, consultanţă de specialitate, contabilitate, comerţ, mici magazine. Prevederile Noului Cod Fiscal afectează şi alte categorii de firme, pe lângă PFA. Aici intră întreprinderile individuale – care au voie să facă angajări, dar şi întreprinderile familiale, în care angajaţii sunt membri ai aceleeaşi familii”, adaugă ec. Adrian Ciulonescu, din cadrul CCIAT Lugoj.
Putem spune, fără a exagera, că toate profesiile liberale din Lugoj vor avea de suferit.
Păi sigur că trebuie jumuliți și PFA, Ponta a mărit pensiile speciale, care și așa erau prea mari, a mărit și salariile bugetarilor, inclusiv cele mari, chiar dacă a tăiat de la investiții se pare că tot nu ajung banii!